25 Σεπτεμβρίου 2008

Et al.....

Το “et al.” είναι μια συντομογραφία που συναντάμε στα επιστημονικά συγγράμματα και σημαίνει «και άλλοι». Συνήθως αναφέρεται το όνομα του «επώνυμου ερευνητή», του καθηγητή για παράδειγμα και έπεται το “et al.”. Στη πραγματικότητα αυτοί «οι άλλοι» είναι αυτοί που έκαναν τη λάντζα για να γίνει η δημοσίευση: παρακολούθηση, καταγραφή, επεξεργασία δεδομένων και συχνά ακόμα και συγγραφή του κειμένου.
Ο προφέσορας βάζει απλώς την υπογραφή του και καμώνεται ότι έχει μερικές εκατοντάδες δημοσιεύσεις. Αυτοί οι «άλλοι» κάποτε θα έρθουν στη δικιά του θέση και θα βάλουν «άλλους» να κάνουν τα ίδια…
Στην προκειμένη περίπτωση ο Γιώργος Μάρκου είναι ταυτόχρονα προφέσορας αλλά και το «βοηθητικό προσωπικό» του σχήματος που ευφυώς ονόμασε “Et al.” αφού αριθμεί ένα και μοναδικό μέλος – τον ίδιο. Μου έστειλε πριν λίγες βδομάδες ένα email και ζήτησε πολύ ευγενικά, τη φιλοξενία του υλικού από την Μ.Κ. μα κυρίως, ζήτησε την άποψη των φίλων που περνούν από εδώ και έχουν ανοιχτά αυτιά.
Πώς να αρνηθώ κάτι τέτοιο – είναι τιμή μου και μεγάλη χαρά να βοηθήσω προσπάθειες που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι και πολύ αξιόλογες και πάνω από όλα τίμιες.
Ο Γιώργος είναι 31 ετών, ζει κάπου στο Παγκράτι, παίζει διάφορα όργανα και ηχογραφεί στο προσωπικό του κρησφύγετο. Στα 10 χρόνια που γράφει μουσική έχει φτιάξει πάνω από 400 κομμάτια άλλα με στίχο και άλλα ορχηστρικά.
Το "Vara" που θα βρείτε παρακάτω είναι το 11ο (!!) έργο του. Γράφτηκε τον Απρίλη φέτος, σε 3 μέρες. Όπως λέει ο ίδιος:
«Η βασική μου πρόθεση είναι να καταγράψω απλώς τις «ιδέες». Δεν με απασχολεί, πολύ, το να ακούγονται ολοκληρωμένα μουσικά κομμάτια με καλή παραγωγή και άψογη εκτέλεση. Με ενδιαφέρει να αποτυπώνουν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ζωής μου. Κάτι σαν «Μουσικό Ημερολόγιο».
Το Vara είναι σκληρό, οικείο και πολύ σημερινό. Είναι εθιστικό, naïve, rock και λαϊκό μαζί. Δεν έχει λόγια αλλά φωνάζει ή ψιθυρίζει πολλά.
Ο Γιώργος είναι σπάνιο είδος – ένας νέος Έλληνας μουσικός που δεν ποντάρει στο εφήμερο σουξέ και στην ανταποδοτικότητα της έμπνευσης του σε φράγκα.
Γι’ αυτό και δεν κυνηγάει τις εταιρείες.
Γι’ αυτό και εκτιμά περισσότερο την άποψη των φίλων του και τη δικιά σας.
Γι’ αυτό και μας προσφέρει χωρίς να μας χρεώνει.
Γιατί όπως λέει:
«Η τέχνη δεν είναι του δημιουργού, ή είναι η μισή. Η άλλη μισή είναι του λήπτη, του ακροατή η του θεατή»
Εδώ είναι το Vara!
......................................................
Σημείωση 1η -Η μοναδική παρέμβαση που έκανα είναι να διαχωρίσω το έργο σε μέρη, για πρακτικούς λόγους, παρόλο που ακούγεται μονορούφι.
Σημείωση 2η - Όσοι, όσες κατεβάσουν το δίσκο και το ακούσουν, ας γράψουν ένα σχόλιο - ό,τι νομίζουν...
……………………………………………
Ο φίλος μου ο Σάββας (ο Αμάραντος!) πάλι, βοηθά τα μάλα στη συμπλήρωση της δισκογραφίας των αγαπημένων 3 Mustaphas 3, προσφέροντας ένα πλήρες άλμπουμ και 2 singles που δεν κυκλοφορούν πια.
Βρείτε λοιπόν εδώ τα:

L' ORCHESTRE BAM DE GRAND MUSTAPHA INTERNATIONAL & PARTY (85)

SHOUFFI RHIROU

TROUBLE FEZZ MEETS 3 MUSTAPHAS 3 (88)

7 σχόλια:

Άρτεμις είπε...

καλησπέρα.Θα το ακούσουμε λοιπόν και θα σχολιάσουμε.Πάντως απ'όσα ήδη διάβασα φαίνεται πολύ αξιόλογος και μόνο για τις απόψεις του!!
Υ.Γ=πως μπαίνουν τα μουσικά χαλιά στις αναρτήσεις?

ΘΚ είπε...

κάνε μια εγγραφή στο imeem και φτιάξε το playlist σου από ήδη υπάρχοντα κομμάτια ή από άλλα που θα ανεβάσεις. Όταν τη φτιάξεις το site σου δίνει τον κώδικα, τον οποίο επικολλάς στον κειμενογράφο του dashboard σου. Το ίδιο ισχύει και για μεμονωμένα κομμάτια.. καλή επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Να επανέλθω σε μια παλιότερη ερώτησή μου με περισσότερες λεπτομέρειες: έχει κανείς το σινγκλ των ΚΥΟΤΟ (Silver to Silk/Obsession); Το γκρουπ έβγαλε μόνο αυτό το 1984. Ελληνικό γκρουπ με άγγλο τραγουδιστή.
Ευχαριστώ
Χάρης

BOSKO είπε...

θανάση, πέρνα μια βόλτα απ' το blog μου.
καλημερίζω!

ΘΚ είπε...

φίλε μου Μποσκό σε ευχαριστώ πολύ! Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα με κάνουν και... αφιέρωμα (το 2ο μάλιστα!!! αφού έχουν προηγηθεί τα φιλαράκια από τα Μουσικά Προάστια).
Η ανταπόκριση σας με έχει αγχώσει και οφείλω να παραδεχθώ δημοσίως 2 πράγματα> 1. δεν έχω τόνους βινυλίου (2-3000 κομμάτια είναι και αυτά 50-50 ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο) και 2.δεν είμαι και δεν πρόκειται να γίνω ειδήμων του χώρου γιατί δεν με βοηθούν ούτε οι γνώσεις μου ούτε η κάκιστη μνήμη μου. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας! Πάντως όσο γερνάω αρχίζω να θυμάμαι καλύτερα (έτσι γίνεται με τα γερόντια)
Τους KYOTO δεν τους θυμάμαι καθόλου... όποιος/α ξέρει κάτι ας μας το επι και εμάς!

NIK KAL είπε...

Λοιπον, το Et Al.- Vara είναι οτι καλύτερο και πιο διαφορετικό εχω ακούσει τελευταία! Θέλω να ακούσω κι άλλες δουλειές του ίδιου καλιτέχνη!

et al. είπε...

Όποιος θέλει να ακούσει περισσότερα από et al. ας επισκεφτεί το http://et---al.blogspot.com/

Ευχαριστώ για την παρουσίαση και τα σχόλια.