24 Ιανουαρίου 2008

Always look the bright side of life... ακόμα και στον χαμό!

Ο παραπάνω τίτλος είναι το κοινωνικό μήνυμα της στήλης...
Όχι δεν θα γράψω τίποτα για το γνωστό Θέμα...
Έχω όμως μερικά άλλα:

Πάει ο Κωστάκης να δει το κουμπαράκι του στην Πόλη, να τσακίσει κανένα ταψί μπακλαβά και να ξεσκάσει λίγο από τα βάσανα που τον περιμένουν στην πατρίδα. Ο άρχοντας λοιπόν αυτός (που παρεμπιπτόντως είναι άσπιλος, τίμιος μέχρι αηδίας.. και δεν μασάει τίποτα - μεταφορικά βέβαια το τελευταίο) κάθεται και σκέφτεται:
"Δεν φυλάω λίγο τα οπίσθια μου, μη φάω κράξιμο ακόμα και εδώ" και βγάζει φιρμάνι: "Έλληνες ψαράδες! Αφήστε ήσυχες της τσιπούρες, μπαλάδες, γαύρους και χταποδάκια και ό,τι άλλο κολυμπάει πέριξ των Ιμίων μέχρι να γυρίσω πίσω!"
Και αυτομάτως αυτός ο.. γάτος κάνει (και αυτός!) γκρίζα ζώνη και επισήμως τα ελληνικά νησιά προσφέροντας θείο δώρο στους γείτονες...
Εμείς βέβαια χαμπάρι δεν πήραμε... βλέπουμε home-made τσόντα.
Kι αυτοί που πήρανε χαμπάρι σφυρίζουν αδιάφορα. Στης Βουλής τα έδρανα βέβαια και στα δημοσιογραφικά έντυπα γινόταν χαμός όταν ο Σημιτάκος έκανε μια από τα ίδια... Προφανώς τα αντανακλαστικά μας έπαψαν πλέον να λειτουργούν, ή δρουν επιλεκτικά ή (και αυτό είναι το χειρότερο) τα δώσαμε εργολαβία σε κάτι Καρατζαφέρηδες...

2. Άσχετο, λίγο παλιό δημοσίευμα που έχει όμως πλακίτσα για την συνέχεια:
Αντιγράφω από επιστολή αναγνώστη της εφημερίδας ΦΙΛΑΘΛΟΣ που δημοσιεύτηκε ως επιστολή της ημέρας (!!!):
"Αγαπητέ κύριε εκδότα,
Είμαι αστυνομικός και πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος.
Σε μια συνομιλία που είχα με συνάδελφο μου την ημέρα της εορτής του προστάτη αγίου της αστυνομίας μας (Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου - 20 Οκτωβρίου) άκουσα με μεγάλη έκπληξη (και οργή τολμώ να παραδεχθώ) πως ο Μεγαλομάρτυς Αρτέμιος είναι ο προστάτης άγιος των όρχεων! Δεν μπορούσα να συγκρατήσω τον θυμό μου. Μετά βίας οι συνάδελφοι μου με συγκράτησαν να μην γρονθοκοπήσω τον συνάδελφο. Αυτός διαρκώς μου επαναλάμβανε: "Άκουσον μεν, πάταξον δε". Αναγκάστηκα λοιπόν από πείσμα για να αποδείξω πως ο συνάδελφος μου λέει ψέμματα να αγοράσω τον συναξαριστή του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, εκδόσεις "Ορθόδοξος Κυψέλη". Η έκπληξη που αισθάνθηκα ήταν απερίγραπτη. Στο συναξάρι του Αγίου πράγματι αναγράφονται πράγματα προσβλητικά και απαράδεκτα.
Είναι δυνατόν ο προστάτης άγιος των ορχέων να είναι ο προστάτης άγιος των αστυνομικών;
Ποιός μας εμπαίζει; Ποιός διάλεξε τον άγιο αυτό για το τιμημένο σώμα της αστυνομίας; ......(ακολουθεί απόσπασμα από το συναξάρι)

Μετά τιμής,
Ένας απορημένος και θυμωμένος αστυνομικός
Τέλειο!
..............................................................................
Χρωστάω έναν ακόμα δίσκο του Απόστολου Καλδάρα, που νομίζω ότι δεν είναι πλέον σε κυκλοφορία. Πρόκειται για το "Κάποιο αστέρι" (1991) που βγήκε αμέσως μετά τον θάνατο του. Ουσιαστικά πρόκειται για τα τελευταία τραγούδια που έγραψε πριν πάει στην γειτονιά των αγγέλων (1990). Είχε προηγηθεί ένα κλασικό έργο του "Οι μπαλάντες του περιθωρίου" στο Σείριο, όπου εκεί συμμετείχε και η Άντρη Κωνσταντίνου. Η Κωνσταντίνου δούλευε με τον Καλδάρα για αρκετά χρόνια (δισκογραφικά εμφανίζεται μαζί με Καλδάρα-Κουγιουμτζή στη ζωντανή ηχογράφηση των παραστάσεων τους στο ΜΙΣΕΛ/86).
Ο δίσκος είναι καλός - λαϊκός, τυπικός Καλδάρας.
Ατύχησε για 2 λόγους: Ο πρώτος είχε να κάνει με την άγνωστη στο ευρύ κοινό ερμηνεύτρια, της οποίας το ηχόχρωμα είναι εξαιρετικά κοντά σε αυτό της Χ. Αλεξίου. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το απαράδεκτο εξώφυλλο που παραπέμπει σε σκυλοδίσκο. Όταν το κατάλαβαν το άλλαξαν (δείτε το πριν και το μετά) αλλά τα τραγούδια δεν ακούστηκαν..
Εδώ θα πάρετε μια γεύση για το υλικό αυτό.

....................................................................................................
Ως μουσική υπόκρουση για σήμερα, σας παίζω ένα καινούργιο τραγούδι-διασκευή στα ελληνικά στο υπέροχο: Always look the bright side of life των Μonty Pythons. Τραγουδούν τα Μακρινά Ξαδέλφια και οι: Αντώνης Καφεντζόπουλος, Σπύρος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Αθερίδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Θάνος Κοτονιάς...

Ιδού και το original video των Monty's...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Άντρη Κωνσταντίνου έχει τραγουδήσει δισκογραφικά και με τον Κώστα Χατζή.

ΘΚ είπε...

έχεις δίκιο τραγούδησε σε ένα δίσκο λαιβ στον Ορφέα νομίζω, πριν τη συνεργασία με τον Καλδάρα

Ανώνυμος είπε...

ενας βουβος παρατηρητης θα ηθελε καποιο δισκο του σακη μπουλα (αλι-μπαμπα,ρεγκε και σαρδελε και τα λοιπα)

ΘΚ είπε...

O SAKIS θα καταφθάσει από βδομάδα.. ο ΜΠΟΥΛΑΣ...

tsiailisworld είπε...

Όλα για τη γραφή, το λόγο, πρώτιστα τον ελληνικό αλλά και σε άλλες γλώσσες ας εκφραζόμαστε και να διεθνοποιούμε τη σκέψη την ελληνική.
Η σκέψη κι η καλλιτεχνία, σε όποια γλώσσα κι αν αποδοθούν, με οποιαδήποτε τεχνοτροπία, είν' το ένα και το αυτό.
Η φιλοσοφία θέλει οπαδούς κι ακροατές. Ας κάνουμε το διαδύκτιο ένα χώρο που να ενώνει το βαθυστόχαστο λόγο, εδώ που δεν υπάρχουμε εμείς ως οντότητες.
Σ' αυτό το χώρο δεν είθισται, ούτε και μπορούμε να είμαστε εγωτιστές και κενόδοξοι. Εδώ που είμαστε παρά μια ψηφιακή απεικόνιση του ίδιου μας του είναι.
Με όπλο το λόγο και την εικόνα, εγώ προτάσσω την ποίηση σαν όπλο μου. Να πολεμήσω στο πλάι σας θέλω, κι αν η διάλεκτός μου ειν' κυπριακή, την αρχαία και τη νέα ελληνική διδάκτηκα.
Θα ήθελα να γράφω, όσο μπορώ, πιο κοντά στο αμιγή λόγο τον ελληνικό, αφαιρώντας κάθε λογής ξενόφερτα στοιχεία και τρόπους σκέψης και έκφρασης. Όσο μπορώ.
Σας καλούμε να προτάξετε κι εσείς ό,τι ασκείτε ως τέχνη για να υπεραμυνθούμε την ελληνικότητα μπροστά στην απειλή της παγκοσμιοποίησης του λεκτικού διαδυκτίου.
Πίνακες, στίχους, ποιήματα, δοκίμια, ιστορίες, απόψεις. Ό,τι έχει ο καθένας ως όπλο.
Σας καλούμε να κράζετε σε όλα τα μπλογκς σε όλους τους φίλους σας την αγάπη σας για το λόγο τον ελληνικό γράφοντας αμιγώς ελληνικά. Όσο μπορείτε.

Roadartist είπε...

Σωστή η ευχή σου..και τελειο το κομματι που παρεθεσες για τη φωτεινη πλευρα της ζωης..Φιλια!

an205 είπε...

πολυ καλό το άρθρο από τον Φιλαθλο....