23 Μαΐου 2007

ΠΑΙΞΤΕ ΜΠΑΛΑ ΡΕ!



Ο παραπάνω τίτλος είναι προτροπή στους δύο μονομάχους του σημερινού τελικού, ώστε να μας αποζημιώσουν για την ταλαιπωρία που τρώμε το τελευταίο διήμερο, οι διερχόμενοι την "κόκκινη ζώνη" της Κηφισίας, Κύμης και Αττικής Οδού.

Νομίζω ότι το παράκαναν τα όργανα.. αλλά η πλάκα θα είναι το ξύλο σήμερα, να πέσει μεταξύ τους (απεργοί έναντι φρουρών του ΟΑΚΑ) και οι φίλαθλοι ιταλοί, άγγλοι και έλληνες να τους τραβούν αναμνηστικές φωτογραφίες!

Καλές είναι οι γιορτές και η χαρούμενη ατμόσφαιρα σε μια κατά τα άλλα γκρίζα πόλη, μα δυστυχώς είναι σπάνιες και κοστίζουν πολύ! Διάβασα σε ένα άρθρο του Φ. Συρίγου για τις υποχρεώσεις της Αθήνας προς την UEFA και τα έσοδα που θα έχουν αυτοί και όχι βέβαια εμείς και "φόρτωσα". Ισχύει το: Τα δικά μας - δικά μας και τα δικά σας - δικά μας!
Τα συγχαρητήρια πρέπει να δοθούν στην Κα Μπακογιάννη που φρόντισε για αυτή την εξαιρετικά προσοδοφόρα (...) για τον δήμο της Αθήνας και τους πολίτες της, συμφωνία.

Ραντεβού λοιπόν το βράδυ, σ' ένα κλασσικό αντρικό ραντεβού με πίτσες, μπύρες, φωνές και χαβαλέ. Οι κυρίες ας κάνουν υπομονή, τελειώνει άλλωστε και η σεζόν!

Σήμερα το αρχείο της Μουσικής Κιβωτού διαθέτει:
1. Το μοναδικό σινγκλ των SCHMETTERLING που περιέχει δύο τραγούδια τα: Low Down και White Button Relay.

Λίγα λόγια για το συγκρότημα (ό,τι βρήκα και θυμάμαι): Δραστηριοποιήθηκαν μεταξύ '79 και '83 παίζοντας τεχνορόκ (κάτι δηλαδή κοντά στο στιλ των E.L.P., Eloy κλπ που ήταν άλλωστε πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα). Έβγαλαν ένα 45άρι ('81) και ένα LP που βγήκε το '86 αφού είχαν ήδη διαλυθεί. Κυρίαρχη μορφή στο γκρουπ και βασικός συνθέτης ήταν ο Αλέξης Παπαλάμπρου (πλήκτρα, τραγούδι). Άλλα βασικά μέλη ήταν οι: Λάκης Ντελιογλάννης (κιθάρες), Θέμης Παλατζόγλου (σαξόφωνο) και Δημήτρης Δημητράκας (ντραμς) - ο πανταχού παρών στην ελληνική ροκ σκηνή. Κατά καιρούς η σύνθεση άλλαζε, υπήρχαν αρκετές προστριβές και έτσι σύντομα έκλεισε το "μαγαζί". Ο ήχος τους και η κακή ηχογράφηση, ίσως απογοητεύσουν τους νεώτερους φίλους, δεν παύει όμως να έχει μια ιστορική αξία.
Διαβάστε συνεντεύξεις τους και δείτε αφίσες στο προσεγμένο site του Δημητράκα.
Eδώ το single!

2. Το εξαιρετικό ντεμπούτο - άλμπουμ, ενός μουσικού-φάντασμα ακόμα και την περίοδο εκείνη, του Γιάννη Μπελτέκα.


Ο μουσικός αυτός πρέπει να έκανε από καθόλου ως ελάχιστα live, έφτιαξε δύο πολύ καλούς δίσκους με φρέσκο ήχο και εξαιρετικό στίχο και μετά εξαφανίστηκε. Σήμερα ανεβάζω τον πρώτο: YANNIS BELTEKAS ('81) και έπεται ο δεύτερος σύντομα. Παρά το ψάξιμο στο διαδίκτυο δεν βρήκα πληροφορίες για τον Μπελτέκα. Είχα διαβάσει κάπου ότι η βάση του ήταν το Παγκράτι και όπως αναφέρει ο δίσκος, παραγωγός του ήταν ο Γιώργος Κύβελος. Οι μουσικοί που παίζουν στον δίσκο είναι ο Νίκος Πορτοκάλογλου (!) (μπάσο), ο Νίκος Αντύπας (!) (ντραμς) και ο ίδιος ο μουσικός (κιθάρες, πλήκτρα, τραγούδι) . Όποιος φίλος έχει περισσότερες πληροφορίες, ας βοηθήσει!
Το αρχείο είναι εδώ!

Kαλή ακρόαση!

Μουσική υπόκρουση, τι άλλο:
You'll never walk alone με Gerry and the Pacemakers
(καρφώθηκα ότι υποστηρίζω Liverpool?)

7 σχόλια:

cvcdvcdvd είπε...

Αποσυνάγωγη, μοναχική και αψιμυθίωτη περσόνα, που πέρασε για μερικά χρόνια από την εγχώρια σκηνή, χωρίς ακόμη και σήμερα να έχει αναγνωριστεί το υπογειοδανδικό της τάλαντο, ιδιαίτερης και αιθεριάζουσας εκφραστικής.

Σε όλη του την σύντομη πορεία, ο δημιουργός αυτός, είχε σαν ισχυρό του σημείο την ρεαλιστική δυναμική των στίχων του, που σε πολλά τραγούδια φαίνονται να υπερέχουν και απλώς να συνοδεύονται από τη μουσική ως υπόκρουση.

Το συγκεκριμένο πρωτόλειό του, που φέρεται να ηχογραφήθηκε σε μία μόνο ημέρα, είναι διάχυτο από βελβετοβερλεϊνική αισθητική, υποταγμένη σε πολύ μεγαλύτερη και άκρως καταιονητική ντράγκυ ατμόσφαιρα, δείγμα άλλωστε της προσωπικής του ουσιο-κρατικής περιπλάνησης.

Ο ιδιάζων αυτός καλλιτέχνης, με καλές σπουδές μουσικής, που στα τέλη της δεκαετίας του ’70 συμμετείχε στους ημιάγνωστους πανκονεοκυματικούς Trust, είχε δώσει ουκ ολίγες συναυλίες, και σε μία εξ’ αυτών, με τους Trust, εισέβαλλαν αστυνομικοί και τον συνέλαβαν για υπόθεση ναρκωτικών η οποία τον ταλαιπώρησε κάμποσο καιρό και έτυχε μιας σχετικής δημοσιότητας λόγω και της άγριας κακοποίησής του στην ασφάλεια, για την οποία υποβλήθηκαν μηνύσεις κλπ. Στη συνέχεια έμεινε για μεγάλο διάστημα στη φυλακή όπου και έγραψε πολλά τραγούδια του παρόντος δίσκου…

Από τα κατά καιρούς σχήματά του έχουν περάσει ο Φωτόπουλος των TVC, ο Παλαιοκώστας από τους Παρθενογένεσις, ο Αυγερινός, μέλος των Blue Light αργότερα και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Άκης Περδίκης.

Μετά και το δεύτερο άλμπουμ του, και μια σειρά συναυλιών, αποσύρθηκε, όχι εκουσίως πιστεύω, από το προσκήνιο, και καταποντίστηκε στην πολτομηχανή της λήθης.

Συγχαρητήριοι χαιρετισμοί, αγαπητέ Θανάση.

Υ.Γ.: Θα είναι ευτύχημα κανείς, ποτέ, να μην προχωρεί μόνος.
Αν και επί του προκειμένου έχω παραμείνει στην πεϊσλική αρμάδα μέχρι και την φαγκάνια ευρωπρωτιά και το άδικο πέναλτυ της επόμενης χρονιάς (με παιδικοημιεφηβικούς ήρωες τους Κλέμενς, Νηλ, Τόμπσον, Κήγκαν, Χάιγουέη, Μακ Ντέρμοτ, Σούνες, Χιουζ, Νταλγκλίς, Ρέι κα Άλαν Κέννεντυ, Λη, Ρας, Γουίλαν, ακόμη και τον Φέρκλαφ, τον Λώρενσον, τον τρελοΓκρόμπελαρ, μέχρι και τον Αβι Κοέν…) και απέχω από το σημερινό άκρατο εμπορικοσυμφεροντολογικό πολυεθνικό γίγνεσθαι, αδυνατώ να αγνοήσω, ορμέμφυτα λόγω των παραπάνω βιωμάτων, την ρεμβώδη επιθυμία μου : να περπατήσει και σήμερα, ως την κορυφή…….

Ανώνυμος είπε...

o mpeltekas pethane apo thn preza

an205 είπε...

Η γριά η κότα είχε τελικά το "ζουμί".....

Hippy dj kit-dj fanis είπε...

POLI KALOS O BELTEKAS.DEN TON IXERA.THANKS THANASI.

Ανώνυμος είπε...

Geia xara!molis katevasa to arxeiaki tou mpelteka alla mou zhtaei password gia na kanw extract.

Exw ksanakatevasei arxeia apo edw, sta opoia den eixa provlhma.

Mhpws xerei kapoios to periergo password,h mporei na fanatstei ti symvainei?

sorry gia ta greeklish.

ΘΚ είπε...

το κατέβασα φίλε μου και αποσυμπιέζεται χωρίς να ζητά password. Δοκίμασε πάλι και χρησιμοποίησε το winrar ή το 7zip για την αποσυμπίεση
Θανάσης

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΕΒΑΣΤΕ ΤΑ ΞΑΝΑ!!!!!!!!!!!! :)