20 Φεβρουαρίου 2009

O Πέτρος και οι Λύκοι..

Ο Πέτρος Δραγουμάνος είναι μαθηματικός.
Μαθαίνοντας τη χρήση των κομπιούτερ αποφάσισε, χρόνια πριν, να φτιάξει μια απλή βάση δεδομένων και να καταγράφει ελληνικούς δίσκους που αγόραζε ή έβρισκε στη δισκοθήκη φίλων του.
Η ενασχόληση αυτή έγινε έρωτας που κατέληξε στη πρώτη και μοναδική καταγραφή της ελληνικής δισκογραφίας από το 50 μέχρι σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια ανανέωνε το υλικό του, με προσωπική έρευνα και εργατοώρες σε γραφεία δισκογραφικών και σε δισκάδικα.
Όλα αυτά τα χρόνια παλεύει μόνος του.
Όλα αυτά τα χρόνια ΚΑΝΕΝΑΣ πολιτιστικός φορέας, κανένα Υπουργείο Πολιτισμού, κανείς καλλιτεχνίζων σπόνσορας, καμιά δισκογραφική, κανένα συγκρότημα media, κανείς πούστης (που θα έλεγε ο μπάρμπας μου ο αθυρόστομος), δεν στάθηκε στον Πέτρο.

Το αυτονόητο - η αρχειοθέτηση της ελληνικής μουσικής, της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, φαίνεται πως δεν αφορά ΚΑΝΕΝΑΝ! Ακόμα κι όσοι έγραψαν στις φυλλάδες τους κάποιο καλό λόγο για την έκδοση, δεν τόλμησαν να αναρωτηθούν:
ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ;;

ΟΥΤΕ ένα κονδύλι για ένα έργο ζωής που αφορά όλους μας;;
ΟΥΤΕ ένα κονδύλι για ένα ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ που θα περιλαμβάνει όλα τα ηχογραφήματα ελληνικής μουσικής;

Μόνος μου τα λέω 3 χρόνια τώρα στη Κιβωτό, μόνος μου τα ακούω, τα έχω ζαλίσει κιόλας των παλαιότερων αναγνωστών...

(Tη νέα έκδοση της "Ελληνικής Δισκογραφίας" θα τη βρείτε σε μεγάλα βιβλιοπωλεία ή θα σας τη στείλει απευθείας ο ίδιος ο Πέτρος Δραγουμάνος (το email του είναι madakos@hol.gr)
******************************
Για το Σαββατοκύριακο θα σας αφήσω ένα δισκάκι που τότε (το 1983) χορέψαμε μαζί με τα ξένα χιτάκια, σε πάρτι και σε ντισκοτέκ. Μόνο που ήταν ελληνικό, αν και με ξένο στίχο. Το "Miss you" το θυμάστε;;

Αν δεν το θυμάστε, θα ξέρετε τον Κώστα Μπίγαλη, μάλλον δεν τον γουστάρετε -ούτε κι εγώ- χρόνια τώρα. Στο ξεκίνημα του, είχε φτιάξει ένα γκρουπάκι παίζοντας με το όνομα του, τους BIG ALICE. To ομώνυμο LP θα βρείτε εδώ!

Εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

efages to arxeio ;-)

ΘΚ είπε...

νομίζω ότι δουλεύει... ίσως είχα ξεχάσει να προσθέσω το λινκ....

Ανώνυμος είπε...

Thanasi, pali Alexis apo Sydney. Thimithika enan tromero disko, group apo Thessaloniki, Mora Sti Fotia legontousan ke ton proto omonimo disko tous thelo na vro. Les na to'his? Hilia efharisto prokatavolika, kali sou mera, kali vdomada. Alex S.

Μουσικά Προάστια είπε...

Πες τα ρε Θανάση, πες τα...

ΘΚ είπε...

Αλέξη από Σύδνει στείλε μου το email σου στο mkivotos@gmail.com το βρήκα αυτό που ψάχνεις!