2 Μαΐου 2008

Πατροπαράδοτα έθιμα....


...και του χρόνου!

Oυφ! πάει και αυτό το Πάσχα, πάνε και οι αργίες, πάει και η απεργία της 1ης του Μάη. Σιγά σιγά οι δραπέτες των εορτών θα κλειστούν πάλι στο "κλεινόν" άστυ, με τα αυτιά κατεβασμένα, με τη κοιλιά φουσκωμένη και το μυαλό σε παραλίες και λαγκάδια.
Ευτυχώς το ξενέρωμα επανέρχεται τάχιστα (κάπου στα Μέγαρα ή στην Μαλακάσα όπου θα στηθούν στην ουρά για χιλιόμετρα και θα βλαστημήσουν άλλη μια φορά την επιλογή τους να εξορμήσουν στην ύπαιθρο).
..............................................................................................
Το αρνάκι έχει γίνει πια ανάμνηση παλιά, αφήνοντας το σημάδι του στις τιμές των λιπιδίων και στην ηλεκτρονική ζυγαριά του πατριώτη και της πατριώτισσας που τίμησαν για μια ακόμα χρονιά τα πατροπαράδοτα έθιμα.
...............................................................................................
Όπως για παράδειγμα τον βομβαρδισμό πιστών, απίστων, εκκλησιών και παρακείμενων κτισμάτων με τόνους δυναμίτη made in China σε συσκευασία στρακαστρούκας, βαρελότου, βεγγαλικού ή και "γουρούνας" (άγνωστο σε μένα μέχρι προχθές, φονικό όπλο που εκτοξεύεται στα πόδια ανύποπτης οικογένειας προσερχόμενης στον Επιτάφιο και προκαλεί εκκωφαντικό θόρυβο συν κλάματα διαρκείας σε κυρίες και μικρά παιδιά).
Σπορ πατροπαράδοτο και αναστάσιμο είναι κι αυτό της ταχύτερης και μαζικότερης εξόδου (αλά Μεσολόγγι) των πεινασμένων ορδών νηστευσάντων και μη, από τη εκκλησία με το που ανάβει το αναστάσιμο κερί ο παπάς - ούτε το Χριστός Ανέστη δεν ακούν - άντε το πολύ να ακούσουν στο "έβγα" το "Χρ..", καθότι η μαγειρίτσα δεν μπορεί να περιμένει!
................................................................................................
Το κλαρίνο ηχεί ακόμα στα αυτιά μου, με έκο και ισοπεδωτική παραμόρφωση και εκτέλεση - στα 2 μέτρα - από πανάθλιες στο πόδι (κυριολεκτικά) ηχογραφήσεις αοιδών του πανηγυριού και της στρούγκας. Θα μου πείτε γίνεται σούβλισμα με υπόκρουση πχ: Stones; Εντάξει δεν γίνεται, αλλά μπας και χορεύει πια κανένας - ειδικότερα οι κάτω των 40 - τσουγκρίζοντας ασταμάτητα κρασοπότηρα και μαδώντας κοκορετσάκι; Συνήθως τρώμε μόνο, δεν τραγουδάμε πια, δεν γυρίζουμε καν τη σούβλα - έχουμε το ηλεκτρικό γκατζετάκι που γυρίζει μόνο του. Κι όταν μεγαλώσουν αρκετά οι γονείς μας που έχουν αναλάβει τις προετοιμασίες του πασχαλινού τραπεζιού, βλέπω να έρχεται οβελίας delivery..
...................................................................................................
Πάει κι η Πρωτομαγιά, κλασσικό και εδώ το έθιμο - κάθε κόμμα και τη συγκέντρωση του - φέτος πέσανε και μερικές ψιλές: Πασόκοι - Σύριζα σημειώσατε Χ.
...................................................................................................
Για τον τρέχοντα μήνα ακολουθεί εθιμοτυπική επίσκεψη σε διαιτολόγο, γυμναστήριο, γηπεδάκι 5Χ5, ψυχολόγο ή ό,τι άλλο πιστεύει κανείς πως θα τον επαναφέρει σε φόρμα μπροστά στην πρόκληση της καλοκαιρινής εξόδου στις πλαζ.
.....................................................................................................
Ευχαριστώ όλες και όλους τους φίλους της Μ.Κ. για τις ευχές τους! Να 'στε καλά παιδιά!
Ένα μικρό μουσικό δωράκι, για να επανέλθουμε στα δικά μας:

Κώστας Καράλης: "Ακροβασίες", σε μουσική του Γιάννη "Μπαχ" Σπυρόπουλου και στίχους του Μιχάλη Μαρματάκη. Κυκλοφορία του 1986 - μάλλον δεν έχει επανεκδοθεί από τότε. Εδώ θα βρείτε μια dream team μουσικών που παίζουν για το παρόν ηχογράφημα: Αντύπας, Τρανταλλίδης, Άκης Τουρκογιώργης, Ζηκογιάννης, Φιλιππίδης, Δεσποτίδης, Μαγκλάρας και Τσεμπερούλης. Θα βρείτε επίσης μια μάλλον άγνωστη ερμηνεία στο "Μηχανικά", τραγούδι ταυτισμένο με τους Τερμίτες.
Καλή ακρόαση!
Αρχείο 1
Αρχείο 2
..................................................................................................
Υ.Γ.: Καλό ταξίδι Μάριε Τόκα...
θα σε τραγουδάμε και θα χορεύουμε με τα ζεϊμπέκικά σου για πολλά πολλά χρόνια...

6 σχόλια:

reader είπε...

Καλώς ήρθες Θανάση με την ωραία ανάρτηση περί κλαρίνων, λιπιδίων κλπ.
Τον δίσκο του Καράλη θα τον τιμήσω εντός των ημερών. Τα μόνα τραγουδια του που έχω είναι από την Ανθολογία Γ' του Γιάννη Σπανού. Σ' ευχαριστώ!

Υ.Γ. Για τον Μάριο τι να πω, μεγάλη απώλεια...

Ανώνυμος είπε...

An akomi hriazese to proto singlaki ton Last Drive afise apantisi sta sholia na sto stilo. Mipos vrikes ti sinergasia Laki Papadopoulou Mitropanou? 1000 efharisto Alexis.

reader είπε...

Ανώνυμε, αν δεν απατώμαι ο Παπαδόπουλος και ο Μητροπάνος δεν έχουν κάνει δίσκο μαζί. Το ντουέτο Για να σ' εκδικηθώ είναι στο δίσκο Έλα Γοριλλάκι. Αυτόν τον δίσκο ψάχνεις;

ΘΚ είπε...

Aλέξη όντως το Γοριλάκι είναι.. αν το ψάχνεις κάτι θα κάνουμε... τους Last Drive δεν θα είχα αντίρρηση να μας τους προσφέρεις!

Ανώνυμος είπε...

Mpravo Margarita, to "Gia na s'ekdikitho" psahno, an mporis Thanasi kapia stigmi na to anevasis tha sigkinitho. Se 24 ores tha sou stilo ke to singlaki ton Last Drive. Ena ekatommirio efharisto, Alexis.

Ανώνυμος είπε...

Thanasi kalimera, kita to gmail gia to singlaki ton Last Drive, efharisto, ta leme sintoma, Alexis.