11 Απριλίου 2008

Time in a bottle... (ασπρόμαυρες αναμνήσεις)



Πριν από αρκετές δεκαετίες όταν ακόμα η τηλεόραση έπαιζε σε άσπρο-μαύρο, προβλήθηκε σε ένα από τα 2 κρατικά κανάλια ένα αμερικάνικο μελό, στο οποίο παρακολουθούσαμε μια ιστορία αγάπης που κατέληγε σε τραγωδία, αφού η κοπέλλα της ιστορίας είχε προσληφθεί από ανίατη ασθένεια και έσβηνε σιγά σιγά στα χέρια του αγαπημένου της. Το θέμα της ταινίας αρκετά κοινότυπο και πολλάκις χρησιμοποιημένο στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο (κατά καιρούς πέθαιναν έτσι η Βουγιουκλάκη, η Ναθαναήλ, ίσως και η Καρέζη).
Το κλειδί στην ιστορία, χάριν στο οποίο έκλαψαν χιλιάδες τηλεθεατές και ώθησε σε επαναπροβολή της ταινίας, ήταν το τραγούδι - ένα τραγούδι που σημάδεψε και σχολίασε εκείνη την πικρή ιστορία: Το "Time in a bottle" του Jim Croce. Την ταινία δεν την θυμάμαι πιά, θυμάμαι όμως τα συναισθήματα που μου προκάλεσε η μελωδία. Λίγο καιρό αργότερα την είπε στα ελληνικά ο ...Ρόμπερτ Ουίλιαμς, "Θα ζήσει" λεγόταν το τραγούδι, με σαφή αναφορά στην υπόθεση της ταινίας (To έχει κανείς ρε παιδιά;;)

Προχτές ανέσυρα από τα ράφια μια συλλογή του άτυχου τραγουδοποιού Jim Croce που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο τραγούδι, αλλά και μερικά ακόμα εξαιρετικά δείγματα αμερικάνικου φολκ ροκ της δεκαετίας του 70. Ο Croce, δεν πρόλαβε να χαρεί την καταξίωση σε ένα ευρύτερο κοινό. Γεννημένος στη Φιλαδέλφεια το 1943, έπαιζε μουσική από μικρός, σε μπαρ και μικρά κλαμπ μέχρι το 69 που μετακόμισε στην Ν.Υ. όπου και ηχογράφησε το 1ο του άλμπουμ. Στο 2ο του δίσκο, to 1972, τον συνάντησε η επιτυχία με το "Time in a bottle" αλλά και το "Operator". To '73 ανέβηκε στο #1 του Billboard με το "Βad, Bad Leroy Brown". Μέχρι την καταξίωση περιόδευε συνεχώς, μέχρις που αποφάσισε να προσφέρει σ' αυτόν και την οικογένεια του μερικές μέρες διακοπών. Δυστυχώς δεν πρόλαβε: 2 μήνες μετά το #1, τσακίστηκε το αεροπλάνο που τον μετέφερε και σκοτώθηκε ακαριαία. Η επιτυχία που ακολούθησε μετά τον θάνατο του ήταν τεράστια, μα αυτός δεν ήταν εκεί να την γευτεί...
Εδώ είναι μια πολύ ωραία συλλογή του το PHOTOGRAPHS AND MEMORIES!

Aυτό το βρήκα στο YouTube και είναι πραγματικά συγκινητικό:



Καλό Σαββατοκύριακο!
Απολαύστε το με τους ανθρώπους που αγαπάτε!

9 σχόλια:

Πρόσφυγας είπε...

Πρέπει να έχω 4-5 δίσκους του Robert Williams θα ψάξω να σου πω

Θράσος είπε...

Δεν ήξερα τίποτα για τη ζωή του
Εκπληκτικό τραγούδι...Νομίζω γλυκόπικρο.

ΘΚ είπε...

Καλοσωρίζω τον φίλο Θράσο! Πολύ ενδιαφέρον το blog σου: http://istosingreece.blogspot.com/ (θα μπει - εννοείται - στα αγαπημένα)

Daria είπε...

Το θυμάμαι σαν και τώρα. Μόλις είδαμε περίπου τα 2/3 της ταινίας ξαφνικά...χιόνια. Εκείνη την ημέρα δεν είδαμε το τέλος της ταινίας. Την άλλη μέρα στο σχολείο αναβρασμός. Αυτό όμως που συζητούσαμε περισσότερο ήταν το τραγούδι που μας είχε μαγέψει και δεν ξέραμε ποιός το τραγουδούσε. Μάλλον ο αναβρασμός δεν ήταν μόνο στο σχολείο μου κι έτσι η ταινίαν ξαναπροβλήθηκε.

Daria είπε...

Τον έχω το δίσκο του Ρ. Ουίλιαμς (σε mp3 που από κάπου το κατέβασα τιμής ένεκεν). Τότε ήμουν φοβερή φαν του. Είναι του 1975.

ΘΚ είπε...

το βρήκα κι εγώ... αν κάποιος/κάποια το ψάχνει να το ανεβάσουμε κι εμείς!

GEORGE είπε...

Διαθέτω σε dvd (μέσω internet)την εκπληκτική αυτή ταινεία "SHE LIVES" TV-1973. Ηταν για μένα αναζήτηση μιάς ζωής. Ποιός δεν θυμάται; ποιός δεν έκλαψε τό καλοκαίρι του ΄74;Οι κόπιες λόγω αλλεπάληλων αντιγραφών από VHS των αμερικανών, δέν είναι και τέλειες.Προσφέρω δωρεάν σε οποιον φίλο θέλει 1 αντίγραφο της ταινείας.Οποιος άκουσε το τραγούδι αλλά δεν έχει δει την ταινεία χάνει το 70% του θέματος.Ομακαρίτης ο JIM CROCE έγραψε το "TIME IN A BOTTLE" για το μικρό του γιό(όπως στό videoclip φαίνεται. Μετά σκοτώθηκε και ένας σκηνοθέτης ταίριαξε το θέμα του τραγουδιού στό μελλόδραμα:"ΘΑ ΖΗΣΗ" Η΄SHE LIVES" πολύ σύντομα. Προορίζεται για ανθρώπους με ευαίσθητη καρδιά και αισθήματα ανθρώπινα που νιώθουν την αγάπη που γίνεται θυσία και δεν αλωτριώθηκαν από το χυδαίο πέρασμα του χρόνου πάνω τους.

GEORGE είπε...

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ:Το τραγούδι του ΡΟΜΠΕΡΤ "θα ζήση" έγινε αιτία τότε να ξαναθυμηθούμε την ταινεία. Σαν φίλος του, φίλος των POLL και του Κ.ΤΟΥΡΝΑ ιδιαίτερα,τον ευχαριστώ διαδικτυακά τώρα για τότε.Οι πρωταγωνιστές τηςTV-MOVIE ειναι:DEZI ARNAZ Jr(ADDY)&SEASON HUBLEY(PAM).Πληκτολογήστε: "SHE LIVES" 1973TV. Επίσης: στο google-εικόνες-τίτλος-φωτογραφία της "PAM" από την ταινεία -ασπρόμαυρη-(πανέμορφη για την αγνή εκείνη εποχή).Στό amazon book το σε4νάριο της ταινείας σε βιβλίο μικρού σχήματος (το έχω) με έγχρωμο εξώφυλλο από τις τελευταίες σκηνές.Τυπώστε το. Το βιβλίο δεν βγαίνει εκτός HΠΑ.

ARGS είπε...

Θανάση σε ευχαριστώ για αυτό εδώ το LP. BTW για τα εξώφυλλα μπορείτε να τα βρείτε εδώ: http://www.mega-search.net/. Και πάλι χίλια ευχαριστώ!!!!