27 Μαρτίου 2008

Poets in New York


Σήμερα η Κιβωτός φιλοξενεί στα αμπάρια της μια παρέα σαν κι αυτή που ονειρεύεται ο Λουκιανός να καλέσει στο πάρτι του και να γλεντήσει "με ένα μπουκάλι ρούμι"...

To 1986 στην επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου ποιητή και δραματουργού Federico Garcia Lorca, κυκλοφόρησε ένα πολυσυλλεκτικό άλμπουμ, στο οποίο σημαντικοί δημιουργοί από όλο τον κόσμο, μελοποίησαν και τραγούδησαν στίχους του ποιητή. Κατά την ταπεινή μου γνώμη αξίζει να αφιερώσει κάποιος μερικά λεπτά από τη ζωή του στην ακρόαση αυτού του δίσκου:
POETS IN NEW YORK


Όταν η ποίηση σμίγει ιδανικά με τις νότες γενιούνται μικρές στιγμές πραγματικής απόλαυσης. Τα τραγούδια αποδίδονται σε 8 (!) γλώσσες (αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά, εβραϊκά, ιταλικά, πορτογαλικά, καταλανικά και καστιγιάνικα) μα το συναίσθημα δεν χρειάζεται μετάφραση για να σ' αγγίξει.
O δίσκος δεν κυκλοφορεί σε cd (όσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο και στα δισκάδικα δεν τον βρήκα σε τέτοια έκδοση).
Αρχεία: Μέρος Α, Μέρος Β, εξώφυλλα
Οι δημιουργοί:
Leonard Cohen, Angelo Branduardi, Pepe & Paco DeLucia, Μίκης Θεοδωράκης & George Moustaki, Donovan, Lluis Llach, Victor Manuel, David Broza, Raimundo Fagner & Chico Buarque, Manfred Maurenbrecher και Patxi Andion.

Για τον ποιητή είμαι μικρός να μιλήσω... μου είναι πιο εύκολο να κάνω ένα μουσικό σχόλιο προσθέτοντας στο σημερινό post ως μουσική υπόκρουση το ποίημα που αφιέρωσε στον Lorca ο Νίκος Καββαδίας και μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος (εδώ σε ερμηνεία του Κώστα Θωμαίδη - από τα "Μαθήματα Πατριδογνωσίας"):


..........................................................
Υ.Γ.: Τα σαλιγκάρια είχαν φροντίσει να έχουν καλή στολή παραλλαγής (εκτός αν λόγω ηλικίας δεν μπορώ να ξεχωρίσω σαλιγκάρι από χελώνα) με αποτέλεσμα η αποστολή να έχει πλήρη και ντροπιαστική αποτυχία. Στο "καπάκι" ήρθε και η λασποβροχή και έκανε τα πράγματα χειρότερα. Περιορίστηκα στη συγκομιδή πορτοκαλιών... είναι και σε αφθονία στην Κορινθία, έχουν και βιταμινούλες....

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε Θανάση να είσαι καλά!
Αργύρης

Ανώνυμος είπε...

http://www.leonardcohenfiles.com/poetasny.html

...οπου αναφερει οτι ξανακυκλοφόρησε σε σιντι. Ομως, αν το βρει κανεις να μας πει κι εμας. Θανασάκη, νασαι καλά!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερο δώρο για την ονομαστική εορτή μου.......
..........δεν φανταζόμουν!!!!!

.....συνέχισε.......εξαιρετικός.....

Vagelis είπε...

Αν μπορείς να ξανανεβάσεις τα αρχεία θα σου ήμουνα υπόχρεος