20 Νοεμβρίου 2007

ΝON SMOKING AREA...


Είμαι άκαπνος, δεν έχω βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα μου.
Δεν είμαι φανατικά αντικαπνιστής και αναγνωρίζω το δικαίωμα του καθενός να φροντίζει (ή όχι) την υγεία του και το κορμί του όπως αυτός επιθυμεί. Δικαίωμα που έχω φυσικά και εγώ, για καθαρό αέρα στους κλειστούς τουλάχιστον χώρους που διάγω. Αποδέχομαι συχνά το ρόλο του παθητικού καπνιστή, όταν ο καπνιστής με ρωτήσει αν ανέχομαι τον καπνό του.
Αυτό όμως που με τρελαίνει είναι η απάτη με τους χώρους για μη καπνιστές των καφέ και των εστιατορίων. Το Κράτος απαιτεί (τάχα) την υποχρεωτική ύπαρξη τέτοιων χώρων στα μαγαζιά. Ο μαγαζάτορας βάζει σε 2-3 τραπεζάκια το χαρακτηριστικό ταμπελάκι "Non smoking area" και καθάρισε.. O καπνός βέβαια που έρχεται πυκνός από τα υπόλοιπα 30 τραπεζάκια κατευθείαν στη μούρη των άκαπνων, δεν γνωρίζει όρια και νόμους. Αέριο είναι και απλώνεται.. Κι εσύ κάθεσαι σαν τον μαλάκα, στο χειρότερο μέρος του μαγαζιού - τέρμα γωνία - σαν "φυτό" παράξενο, γκρινιάρικο, απαιτητικό! Ρούφα-φύσα-τράβα τόνε μαζί με τα παιδάκια σου. (Ότι κάνουν δηλαδή και οι Αμερικάνοι στους καπνιστές - η υπερβολή δεν γνωρίζει σύνορα)
Πώς θα είναι λοιπόν όλοι ευχαριστημένοι; Η λύση είναι απλή, αλλά απαιτεί να μπει το χέρι στη τσέπη: Καλύτερος άρα ακριβότερος εξαερισμός του χώρου. Ουπς! είπα την απαγορευμένη λέξη!
...Μα έτσι θα αυξηθούν τα λειτουργικά έξοδα και τ' αφεντικό θα ρίξει τη διαφορά στο καφεδάκι σου και από 3 ευρώ θα στο πάει στα 4... άρα;
Άρα άμα είσαι κράτος και απαιτείς την εφαρμογή των νόμων, βάζεις προδιαγραφές εξαερισμού και ελέγχεις την αισχροκέρδεια!

Και μετά Θανασάκο ξυπνάς και διαπιστώνεις ότι ήσουν στο συννεφάκι σου, θολωμένος από τους τόνους καπνού που ρούφηξαν τα δόλια τα πνευμόνια σου, επειδή αποφάσισες να κάνεις μια έξοδο μετά της συζύγου.

Αισιόδοξος γαρ αλλά και ως άνθρωπος του μάρκετινγκ - πιστεύω ότι θα είχε τύχη μια καλά στημένη επιχείρηση "fresh-air cafe/restaurant" για μη καπνιστές. Να πιούμε κι ένα καφέ χωρίς τα λιβανιστήρια τους ρε παιδιά!
Άντε! επίδοξοι επιχειρηματίες αναγνώστες,
ιδέες ρίχνω, ποσοστά δεν ζητάω,
πελάτης μόνιμος θα γίνω!

H μουσική μας για σήμερα δεν περιγράφεται εύκολα με τον όρο ethnic. Οι 3 MUSTAPHAS 3 είναι μια πρωτοπόρα μπάντα πολυεθνική, multi-culti σε απίθανο βαθμό. Ένα μίξερ που ανακατεύει μουσικές και λόγια από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, τη Σκωτία, τα αγγλικά με τα αλβανικά και τα σουαχίλι!
Οι φοβεροί αυτοί τύποι (με παρατσούκλι - όλοι - Mustapha) φτιάχτηκαν το '86 με βασικό μέλος τον μουσικολόγο Ben Mandelson. Τους χορέψαμε και εμείς, στη διασκευή του "Άναψε το τσιγάρο" στα ελληνάδικα την εποχή της δόξας τους. Το '87 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο που θα βρείτε εδώ! το "SHOPPING"

Καλή ακρόαση!
Δείτε τους στο βίντεο που εντόπισα στο Youtube:

6 σχόλια:

Paradise City είπε...

Θανάση καλησπέρα. Έκανα μία μίνι αναφορά για το blog σου στο δικό μου. Σ' ευχαριστώ για την αξιόλογη προσφορά σου!

ΘΚ είπε...

Σε ευχαριστώ είναι πολύ ευγενικό εκ μέρους σου.. ανταποδίδω προτείνοντας το blog σου στους φίλους/ες της Μ.Κ.: http://katedafizome8a.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα σε ένα γνωστό χώρο τέχνης στην Αθήνα με 20 ευρώ είσοδο, η περιοχή μη καπνιζόντων διαχωριζόταν νοητά από τις κολόνες του κτιρίου. Ποιος φταίει;
ο πελάτης που τους πληρώνει...

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε παιδιά πως πίνετε καφέ χωρίς να καπνίζετε; (25 χρόνια καπνιστής, συγχωράτε...)

amarantos είπε...

Αν θες μπορώ να σου στείλω και άλλους δίσκους από τους 3 Mustafa 3 οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν. Τους έχω σε βινύλιο και να θες μπορώ να τους μετατρέψω σε ψηφιακή μορφή και να τους στείλω να τους βάλεις στο blog!

Φιλικά Amarantos

Ανώνυμος είπε...

Θαναση καλησπερα. Ο Colin Bass απο τους Camel δεν ειναι αυτος στους 3 mustafas 3??