14 Νοεμβρίου 2007

ΩΡΑΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ Ε; (εισαγωγή αμηχανίας για κουβεντούλα)



"Έγραψα" μια μικρή διήμερη απουσία στην οποία μου δόθηκε η ευκαιρία να πεταχτώ μέχρι την Κοζάνη για επαγγελματικούς λόγους και να γυρίσω την επόμενη. Αυτά τα γρήγορα ταξίδια, μόνο τουριστικό χαρακτήρα δεν έχουν, Κοζάνη πήγα, μα Κοζάνη ΔΕΝ είδα(!), αλλά τουλάχιστον ξεκουράστηκαν τα μάτια μου ταξιδεύοντας στη ωραία φύση της δυτικής Μακεδονίας. Όλα όμορφα και καλώς καμωμένα μέχρι να πλησιάσεις την Πτολεμαΐδα και αντικρίσεις τα πελώρια φουγάρα των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ. Καπνός θανάτου - ακριβή αμοιβή για τους ντόπιους που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ έβγαλε αρχηγό (επιτέλους μια εκλογή που κέρδισε ο Γιωργάκης) αλλά φως στο τούνελ δεν φαίνεται. Οι νέες ιδέες είναι στα χαρτιά, και τα κλισέ λόγια εμπόριο ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Στην άλλη όχθη ο Κωστάκης συνεχίζει την ξεκούραση... μετά την υπερδραστηριότητα της προεκλογικής εκστρατείας..

Οι εφημερίδες είναι γεμάτες μαύρες ειδήσεις, εγκλήματα, προσφυγιά, οικολογικές καταστροφές, σκάνδαλα, κουτσομπολιά και φυσικά dvds (να πουλήσουν κανένα φύλλο) όμως δεν προλαβαίνω να αφομοιώσω τι διαβάζω, τι ακούω, τι βλέπω.
Είμαι πια βέβαιος ότι ο Δούρειος Ίππος μέσω του οποίου γίνεται νιανιά το μυαλό μας είναι η υπερπληροφόρηση: Μπουκώνει ο "σκληρός" από την άχρηστη πληροφορία, θάβεται στο σκουπιδαριό ό,τι σημαντικό γίνεται (όχι πια πίσω από τις πλάτες μας αλλά κατάφατσα) και χτυπάει μπιέλα. Έχετε δει το βίντεο με τους μπασκετμπολίστες και τον γορίλα που περνάει από μπροστά τους, αλλά εμείς δεν τον βλέπουμε γιατί κοιτάμε τα χέρια των παιχτών που αλλάζουν πάσες; Ε! Κάπως έτσι!

Καθώς τα σύννεφα συσσωρεύονται πάνω από την πόλη και σουρουπώνει σιγά-σιγά, σκέφτηκα πως μια φευγάτη μουσική θα είναι μια καλή επιλογή για αυτούς που δεν έχουν τοίχους στα αυτιά: Ένας ακόμα χαμένος κρίκος της δισκογραφίας του συνθέτη Μιχάλη Κουμπιού: oι ΕDMEA TETUA στο μοναδικό δίσκο που κατέγραψαν στην ελληνική δισκογραφία "Το Πάλαι και το Τώρα και το Αύριο έγιναν Ένα", έκδοση του 1991.

Ο Κουμπιός έχει καταπιαστεί με πολλά διαφορετικά μουσικά είδη αφού ξεκίνησε, όπως και πολλοί συνομήλικοί του, με ροκ γκρουπάκια (Κουμπότρυπες ΑΕ), στις αρχές της δεκαετίας του '80, συνέχισε με έθνικ και βαλκάνιους ήχους καθώς και λαϊκότροπα αλλά και έντεχνα τραγούδια, με δεκάδες συνεργασίες, αρκετούς δίσκους, άλλους πετυχημένους και άλλους λιγότερο. Για ένα φεγγάρι πέρασε από τη διεύθυνση του "Αιγαίο FM" αλλά και του Δίφωνου. Εδώ συνεργάζεται με τον Γιάννη Σαββίδη ως συγκρότημα με το όνομα (Εdmea Tetua) δανεισμένο από χαρακτήρα του αριστουργήματος του Φελίνι "Και το πλοίο φεύγει". Βάζουν μουσική στους ιδιαίτερους στίχους και κείμενα του Γρηγόρη Αναστασιάδη και εμπιστεύονται τα απαιτητικά φωνητικά στον τενόρο Κωνσταντίνο Παλιατσάρα. Το αποτέλεσμα αν μη τι άλλο ενδιαφέρον και γοητευτικό. Θα το βρείτε εδώ: link!

ΥΓ: Την Παρασκευή όταν η Lisa Gerrard μάγευε τους τυχερούς Αθηναίους, εγώ κοιμόμουν τον ύπνο του δικαίου (γαμώ το $£*!@$% μου! .. φτου ρε ..3£#%&@!)


Τους χαιρετισμούς μου!

1 σχόλιο:

an205 είπε...

Πολυτάλαντος και πολυάσχολος όχι ο Γιωργάκης ούτε ο Κωστάκης γιατί εάν ήταν (πολυτάλαντοι και πολυάσχολοι) θα ζούσαμε σε καλύτερη χώρα από αυτήν που ζούμε, τον Μιχάλη Κουμπιό εννοούσα...