2 Οκτωβρίου 2007

HERMAN BROOD


πίνακας του H. Brood

Όπως έγραψα πριν μερικές μέρες, η άνοδος στο πατάρι και οι σημειώσεις που ανέσυρα, ξύπνησαν αναμνήσεις: Έψαξα για μια ακόμη φορά τα φθαρμένα βινύλια και βρήκα διαμαντάκια. Σαν κι αυτό...
ΗΕRMAN BROOD - SHPRITSZ! (79)

Μπορεί η Κιβωτός να φέρνει στην επιφάνεια ξεχασμένα ελληνικούς δίσκους, όμως ενίοτε κάνει και εξαιρέσεις (και θα το κάνει συχνότερα στο μέλλον).
Ο Herman Brood ήταν η ολλανδική εκδοχή του ζην επικινδύνως ή αλλιώς του τρίπτυχου: sex drugs and rock'n'roll, κάτι σαν τον δικό μας Παύλο. Στα 54 χρόνια που έζησε πρόλαβε να εκδόσει 17 δίσκους,να ασχοληθεί με τη ζωγραφική (δείτε εδώ μερικά έργα του), τον κινηματογράφο, την ποίηση, να χωθεί μέχρι το λαιμό στα drugs, να προσπαθήσει να βγει από αυτά χωρίς επιτυχία και να φουντάρει από το Χίλτον του Άμστερνταμ τον Ιούλιο του 2001.
Όταν αγόρασα το SHPRITSZ (ηχητική λέξη που αποδίδει τον ήχο της εκσπερμάτωσης, κατά τον καλλιτέχνη), προβληματίστηκα με το εξώφυλλο που παραπέμπει σε ήχο Barbarella's. Έλα όμως που τα φαινόμενα απατούν! Έχουμε να κάνουμε με έναν δυναμίτη!
Aκούστε τον σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά: ξερνάει φωτιά, αλκοόλ και rock'n'roll ...
Eδώ είναι!!
Κι αν δεν αρκεί το δείγμα, δείτε και αυτά το βίντεο:





Y.Γ.: Διαβάζω το άρθρο του Μιχαηλίδη στη σημερινή Ελευθεροτυπία, για τους αναίσθητους οδηγούς που φυτεύουν γόπες στην άσφαλτο. Έχω οργιστεί κι εγώ πολλές φορές, στις διαδρομές εντός κι εκτός πόλης με τους εποχούμενους βρομιάρηδες. Έχω δει κανονικό άδειασμα τασακίου στην αναμονή σε φανάρι! Κι έχω φτάσει στα όρια μου να βγω έξω και να σκυλοβριστώ. Χαιρετίζω λοιπόν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία "Πάνθηρες του δρόμου" που έχει βάλει στόχο να ξεμπροστιάσει τη βλακώδη αυτή συμπεριφορά και θα φροντίσω να προμηθευτώ τα αυτοκόλλητα που γράφουν "Είμαι γάιδαρος! Παρκάρω όπου γουστάρω!"
Τα έχετε πρόχειρα και μόλις εντοπίσετε αυτοκίνητο παρκαρισμένο σε σημεία πρόσβασης αναπήρων, σε πεζοδρόμια, σε διπλή-τριπλή σειρά κλπ, αποδίδετε δικαιοσύνη!!

10 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Γειά σου Θανάση
Έχω κατεβάσει πολύ πράγμα από σένα και βρίσκω την ευκαιρία να αφήσω ένα σχόλιο:-).
Χάρηκα που αναφέρεσαι στον Brood.Ο Σιδηρόπουλος πρέπει να είχε επηρρεαστεί κάπως απ' αυτόν και μουσικά και στη σκηνική παρουσία την πρώτη μετα-Σπυριδούλα εποχή.Από τότε θυμάμαι ότι το κουπλέ του Voodoo Child μοιάζει αρκετά με αυτό του Feel like doin' it

ΘΚ είπε...

Όπως και να έχει, μιλάμε για δύο μεγάλες προσωπικότητες με πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άμεση επίδραση-επιρροή, αν και χρονικά κινήθηκαν παράλληλα.
Με φιλικούς χαιρετισμούς!

Ανώνυμος είπε...

To καλύτερο LP απ' όσα κυκλοφόρησε ο Brood. Και μόνο για το Saturday night και το Dope Sucks αξίζει το κατέβασμα (και δεν είναι μόνο αυτά)
Ευχαριστώ Θανάση που μ'έκανες να ψάξω μετά από καιρό και πάλι τα βινύλια. Το δικό μου SHPRITSZ έχει πάνω μιά αυτοκόλλητη εττικετούλα που γράφει 270 δρχ. ...
Χαιρετίσματα απο το city!

Pan είπε...

Κοίτα τώρα: εγώ έχω σοβαρό πρόβλημα με τα αυτοκόλλητα. Βλέπω τόσα πολλά τριγύρω μου σε καθημερινή βάση, που όσα και αν αγοράσω δεν πρόκειται να φτάσουν.

ΘΚ είπε...

Ανταποδίδω τους χαιρετισμούς από pitsouni-city... (τι ξύλο έπεφτε τότε μεταξύ των γυμνασίων city vs. pitsouni city ρε φίλε μου sdad!)

Για τα αυτοκόλλητα έχετε δίκιο.. χρειάζονται μερικές χιλιάδες, θα πιαστεί το χέρι μας!

Ανώνυμος είπε...

Καταρχή πολλά ευχαριστώ για τη σελίδα σου και συγχαρητήρια για το μεράκι σου.
Μόνο για τα αυτοκόλλητα αναρωτιέμαι.
Καταλαβαίνω βέβαια, είναι τελείως γαϊδουριά (απλή συνωνυμία με το τετράποδο) ν' αδειάζεις το τασάκι στο δρόμο. Όπως και το παρκάρισμα μπροστά σε ράμπα.
Αλλά ειλικρινά δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει οδηγός που δεν έχει διπλοπαρκάρει έστω για μια στιγμή ή δεν έχει καβαλήσει πεζοδρόμιο.
Όταν υπάρχουν δρόμοι διπλοπαρκαρισμένοι σε όλο το μήκος τους, τότε μήπως το πρόβλημα έχει κοινωνική διάσταση και δεν είναι θέμα γαϊδουριάς;

ΘΚ είπε...

έχεις δίκιο.. οι ρίζες του προβλήματος δεν είναι μόνο στην έλλειψη παιδείας και στοιχειώδους οδηγικής συμπεριφοράς.
Αν διαβάσεις τους "πάνθηρες" θα δεις συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς και πού κολλάμε τα "εύσημα"
Όχι υπερβολές, αλλά κράξιμο, όταν κλείνουν θέσεις και διελεύσεις αναπήρων,πεζών κλπ. ή γεμίζουν σκουπίδια τους δρόμους.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Θανάση σε ευχαριστώ για τα σπάνια τραγούδια που μας θυμίζεις και κάποια άλλα που αγνοούσαμε την ύπαρξή τους. Θα ήθελα αν έχεις να ανέβαζες κάτι από έναν άγνωστο στο κοινό τραγουδοποιό τον Σταμάτη Μεσημέρη

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και από εμένα! Εξαιρετικό το blog, ταυτόσημες απόψεις, περίπου ίδιες ηλικίες, ίδια ακούσματα...
Σχετικά με τις γόπες...Που να τις τρώς εν κινήσει πάνω στο μηχανάκι, καλοκαίρι, που έχεις την ζελατίνα ανοικτή και το ζώο, ανοίγει στιγμιαία το ηλεκτρικό παράθυρο από το κουτάκι του και πετάει έξω αναμμένη την γόπα, η οποία σου έρχεται στην μούρη και αν δεν προσγειωθεί στο εσωτερικό του κράνους, προσγειώνεται στα ξερά χόρτα στην άκρη του δρόμου και κατά 90% βάζει φωτιά! Εσύ είσαι ανάμεσα στο να τον κυνηγήσεις και να τον πλακώσεις στις μπουνιές, και στο να σταματήσεις να βρείς την γόπα. Συνήθως κάνεις το δεύτερο...

Jaded Mandarin είπε...

Δεν ήξερα ότι πέθανε...
Τον άκουγα συνέχεια αρχές των 80s, μέχρι που πήγα φαντάρος το '86. Από τότε τον έχασα.
Ευχαριστώ γιά τις αναμνήσεις.
Το αρχείο κατεβαίνει...