18 Οκτωβρίου 2007

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΩ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΠΟΤΕ!



Άντε μπρε!
Την πήραμε και την Πόλη! Με ποδοσφαιρικά παπούτσια αντί για τσαρούχια, με σορτσάκια αντί για φουστανέλες, με Χελάκη στα μικρόφωνα αντί για "γιούργια" από τον αρχι-καπετάνιο. Ως παρών θεατής εκείνου του πικρού 1-4, ένοιωσα πως "πατσίσαμε" πλέον, προβληματίστηκα όμως με τη δική μου παρουσία στα γήπεδα, αφού η μοναδική μας ήττα στον όμιλο, έγινε σε παιχνίδι που παρακολούθησα ζωντανά...
Λες να είμαι μαυρόγατος;
Οι υγιείς φίλαθλοι υπάρχουν παντού, έτσι και οι γείτονες, απέδωσαν τα εύσημα στην Εθνική με ένα ζεστό χειροκρότημα, όπως είχε συμβεί και τον Μάρτιο στο Καραϊσκάκη (μόνο που τότε οι Έλληνες είχαν χειροκροτήσει τους Τούρκους κι ας θυμούνται κάποιοι μόνο τις ασχήμιες των ελληναράδων κατά τη διάρκεια του αγώνα).
Οι εφημερίδες βέβαια του χώρου, τον χαβά τους: "Είναι βαριά η.. φούντα του τσολιά", "Πήραμε την Πόλη" κλπ κλπ κλπ. .. κατάντησαν αφόρητα προβλέψιμες όπως και οι τίτλοι τους.
Ραντεβού λοιπόν το καλοκαίρι στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Χτες (ή προχτές;) λέει, ήταν και η Παγκόσμια Μέρα για την καταπολέμηση της Φτώχειας. Όλοι φρόντισαν για το άλλοθι τους: Οι δημοσιογράφοι γράψανε τα σχετικά άρθρα, οι πολιτικοί έκαναν τις σχετικές δηλώσεις, ευχήθηκαν και συμπόνεσαν οι "ευαισθητοποιημένοι" και .. πάμε για άλλη μια Παγκόσμια Μέρα..
Επί της ουσίας ΟΥΔΕΝ: Τα μαυράκια (σε λίγο και τα παιδιά της διπλανής πόρτας) θα συνεχίσουν να πεθαίνουν σαν τις μύγες, η αδηφάγα Δύση θα συνεχίσει να καταναλώνει, οι τράπεζες θα στραγγαλίζουν υπερχρεωμένους πολίτες και κράτη, οι λίγοι δεν θα ξέρουν τι να κάνουν τα λεφτά τους και κάποιοι ταλαίπωροι bloggers σαν την αφεντιά μου, θα ακκίζονται πως ασκούν κοινωνική κριτική (χα).
Life goes on..

Πάω Θεσσαλονίκη αύριο για δουλειά και λίγη ξεκούραση.
Η πόλη αυτή και κυρίως οι άνθρωποι της μου δημιουργούν αντιφατικά συναισθήματα: Πρωτοπορία και βαθιά συντήρηση, μπεσαλήδες αλλά και ντεμέκ.
Αφιερωμένο το παρακάτω στους δικούς μου Σαλονικιούς:


Έχοντας ως έναυσμα την Θεσσαλονίκη, ανεβάζω σήμερα ένα άλμπουμ με 2 συγκροτήματα της πόλης από το 1981:
"Οι ΔΕΛΤΑ και οι ΜΩΒ σε ζωντανή ηχογράφηση!"

Πρόκειται για μια φτηνή παραγωγή της Music Box υπό την έννοια ότι προτιμήθηκε ζωντανή ηχογράφηση αντί για στούντιο, για λόγους οικονομίας (με εμφανείς τις συνέπειες στο τελικό ηχητικό προϊόν). Κακή παραγωγή, κονσέρβα (!) χειροκροτήματα και μια αίσθηση πρόχειρου, κάτι που καταγράφηκε και στις κριτικές του μουσικού τύπου της εποχής.
Οι ΜΩΒ ήταν ένα heavy rock συγκρότημα δραστηριοποιημένο από το 1978, που ευτύχησε να ηχογραφήσει άλλο ένα LP τον επόμενο χρόνο (Playing with colours). Στα μέλη των ΜΩΒ συναντάμε ως βασικό συνθέτη και κιθαρίστα τον Δημήτρη Μπουρμά (μπας και είναι ο Τάκης Μπουρμάς στα πρώτα του μουσικά σκιρτήματα;;;). Τα άλλα μέλη είναι οι: Χρήστος Παυλίδης (μπάσο), Χρήστος Γεκτίδης (ντραμς), Βασίλης Γρούτας (κιθάρα) και Στράτος Ιατρού (τραγούδι).
ΔΕΛΤΑ ήταν σαφώς πιο ποπ, πιο flower-power, με κάποια στοιχεία blues και μια καλή γυναικεία φωνή (Μένη Κεσκινίδου). Πέραν της τραγουδίστριας τα μέλη ήταν οι: Γιάννης Καραγεωργίου (κιθάρα), Μιχάλης Δεβαστάκης (μπάσο), Ζήσης Αντωνόπουλος (ντραμς) και Θεολόγος Κανταρόπουλος (πλήκτρα).
Η παραγωγή ήταν του γνωστού και μη εξαιρετέου Θοδωρή Μανίκα.
Δίσκος αρχείου αν και υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα κομμάτια... ο Αργύρης Ζήλος έγραψε τότε στην κριτική του (ΗΧΟΣ, τεύχος 98) πως: "πρόκειται για δύο εξελίξιμες περιπτώσεις που χαράμισαν τις προσπάθειες τους χωρίς ικανοποιητικό αντίκρυσμα.. περιμένουμε τους προσωπικούς τους δίσκους.."
ΕΔΩ τον ακούτε!

17 σχόλια:

candy's τετραδιάκι είπε...

Aντε και εις ανωτερα ;)

costakisp είπε...

Δεν θα αναφερθω στο ματς,μιας και
δεν ειμαι καθολου ποδοσφαιροφιλος..
Ηθελα να αναφερθω στο μουσικο μερος
της ανάρτησης..Πριν δυο εβδομάδες
εθεάθει ο δίσκος στο Ζαχαρια,
ανω των 150 ευρω,απ'οσο θυμαμαι..

ΘΚ είπε...

Γεια σου φίλε Κωστάκη!
Από το προφίλ σου εντόπισα το εξαιρετικά ενδιαφέρον blog σου και θα είμαι τακτικός πελάτης!
Όλη η ιστορία με τους "ληγμένους" δίσκους έχει ταλαιπωρήσει κόσμο και κοσμάκη.. δεν φτάνει που τρώνε τα πόδια τους για να τους βρουν, τους ζητάνε και τον ουρανό με τα άστρα κάτι παλιατζήδες εκεί προς Μοναστηράκι μεριά.

1 είπε...

Πού πας και τα ξετρυπώνεις! Ευχαριστούμε!

Πρόσφυγας είπε...

Τέσσερις φορές αγόρασα τον δίσκο και πέντε τον έχασα....
Ευγε φίλε μου, τι μας θυμίζεις....

Ανώνυμος είπε...

MPRAVO RE FILE

alele είπε...

isws oti pio spanio pou iparxei gia mena...mia fora ton eida olh k olh k mou ton poulagane 200 eurw!e re xilo.. a! thanash an moreis anebase tous 2 diskous twn thewn northwind. makran mrosta apo kapoious allous!! pio heavy bebaia alla axizei..perimen apanthsh!!thanks

ΘΚ είπε...

είχα κάποτε τον 1ο δίσκο τους, αλλά πλέον δεν τον βρίσκω... ψάχνω πάντως!

christos είπε...

οχι δεν ειναι ο Τακης Μπουρμας γιατι ο Δημητρης Μπουρμας σκοτωθηκε σε τροχαιο το 1984 και διαλυσανε. αυτη την πληροφορια βρηκα

ΘΚ είπε...

έχεις δίκιο για τον Μπουρμά, απλή συνωνυμία

Ανώνυμος είπε...

Γειά χαρά και σ'ευχαριστώ πάρα πολύ και για τους δύο δίσκους.
Ο πρώτος είχε τέσσερις πλευρές.
Μήπως μπορείς να τις ανεβάσεις?

Είμαι απο την Νεάπολη Θεσσ/νίκης
και τους γνώριζα προσωπικά.
Ο Μίμης (Μπουρμάς) ήταν η ψυχή
της μπάντας και όταν έφυγε για τους άλλους χάθηκαν τα πάντα.
Μετά έφυγε και ο μπασσίστας ο Παυλίδης (σάπισε όλο το οστό της κάτω γνάθου)

ΘΚ είπε...

δεν γνώριζα ότι είναι διπλός.. εγώ μονό βινύλιο έχω και το είχα αγοράσει εκείνη την περίοδο...

Ανώνυμος είπε...

...νομιζω πως αν ειχα τη δυνατοτητα, τεχνικη κι οχι μονο, θα ειχα φτιαξει ακριβως αυτην την κιβωτο... η ζωη μου ολη περνα και ξαναπερνα απο δω, δυστυχως αργησα να ανακαλυψω το θησαυρο αυτο! μολις σημερα-30/1/2009- (!) πλησιαζοντας και γω να βαλω ενα ακομη 4 στα σαραντα χρονια μου!!
νασαι καλα παληκαρι!
οπως βλεπεις , δεν εχω και τρομερες σχεσεις με τα μπλογκς...

ILIAS (LOUIS) KOSTOPOULOS είπε...

ΚΑΙ 'ΓΩ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΔΙΣΚΟ ΤΟΝ ΕΧΩ ΣΕ ΜΟΝΟ ΒΙΝΥΛΙΟ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ (GATEFOLD), ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΔΙΠΛΟΣ...

Ανώνυμος είπε...

O Mpoυρμας λεγοταν Jimis τον ηξερα προσοπικα , και τον πατερα του επισης.ςιναι και ο ιδιος μουσικος , παιζει κλαρινο.Καμια σχεση δεν εχει με τον τακη Μπουρμα , απλα συνονυμια.

Ανώνυμος είπε...

O Mpoυρμας λεγοταν Jimis τον ηξερα προσοπικα , και τον πατερα του επισης.ςιναι και ο ιδιος μουσικος , παιζει κλαρινο.Καμια σχεση δεν εχει με τον τακη Μπουρμα , απλα συνονυμια.ειχε σκοτοτο8ει με μηχανη , αν 8υμαμαι καλα , ειταν κα8αρη Δευτερα η προτομαγια!μαλλον προτομαγια.Ειχε δυαλι8ει το συγκροτημα λιγο καιρο πριν σκοτο8ει.

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΕΡΦΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΕΛΤΑ ΜΩΒ