27 Απριλίου 2007

ΓΕΦΥΡΕΣ..ΤΟΥ ΜΑΗ



Γέφυρα
(η) ουσ.: κτίσμα μόνιμο ή πρόχειρο κατασκεύασμα πάνω από κοιλότητες του εδάφους (ποτάμια, χαράδρες κτλ.), για τη διάβαση / (μτφ.) μέσο επικοινωνίας, συνδέσεως / (ναυτ.) το διαμέρισμα του κυβερνήτη πλοίου, πάνω από το κατάστρωμα / μεταλλικός σύνδεσμος που συμπληρώνει το κενό οδοντοστοιχίας
Αυτός είναι ο ορισμός της γέφυρας κατά το Μείζον Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη.

Θα προσθέσω την έλλειψη στους ορισμούς που εντόπισα:
γέφυρα (μτφ.) καλείται η ενδιάμεση ημέρα μεταξύ δύο αργιών που κατά παράδοση γίνεται και αυτή αυτομάτως αργία από τους έλληνες εργαζομένους (πχ. φράση: η Δευτέρα είναι γέφυρα μεταξύ Κυριακής και Πρωτομαγιάς, άρα καλό τετραήμερο!)
Επειδή λοιπόν ήδη έχουν πήξει οι έξοδοι της πόλης προς τας εξοχάς, σας εύχομαι, εκδρομείς της πρωτομαγιάς, καλό ταξίδι και καλή επάνοδο!
Στο φευγιό λοιπόν για το πιάσιμο του.. Μαγιόξυλου, αν και το μόνο πιάσιμο που αντιλαμβάνομαι είναι αυτό του εγκλωβισμένου στους δρόμους οδηγού (σε μέση, οπίσθια κλπ).
Ως ρήμα, αυτές τις μέρες το "πιάνω" απαντάται και στις ταβέρνες της εξοχής: "Μάστορα πιάσε δύο κοντοσούβλια, δυό τζατζίκια, τρεις πατάτες και 5 μπύρες".
Α! ξέχασα, υπάρχει και ως "τα πιάνω" βλέπε: δομημένα ομόλογα, μίζες και άλλα σχετικά. (αυτό το "δομημένα" σαν βρισιά δεν ακούγεται;)

Συμβουλή: Μη μαδήσετε τις μαργαρίτες που θα μαζέψετε! έχετε 50% πιθανότητα να σας βγάλουν λάθος αποτέλεσμα και να έχουμε δράματα: ΝΑΙ σας αγαπάει!
Επίσης έτσι... για την ιστορία:
Θυμηθείτε (ή προσπαθήστε τουλάχιστον), ότι η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα με ξεχωριστή σημασία για κάθε εργαζόμενο - "δεν είναι αργία μα απεργία" - παλιό, ξεθυμασμένο ίσως, μήνυμα, αλλά αληθινό.
Τέλος θυμηθείτε πως την πρωτομαγιά του 76, έφυγε ένας άνθρωπος σύμβολο του αγώνα ενάντια στη Χούντα. Πριν γίνει λεωφόρος, ήταν αγωνιστής, οραματιστής και ποιητής και λεγόταν Αλέξανδρος Παναγούλης
Τα δάκρυα που στα μάτια μας
θα δείτε ν' αναβρύζουν
ποτέ μην τα πιστέψετε
απελπισιάς σημάδια.
Υπόσχεση είναι μοναχά
γι' Αγώνα υπόσχεση
Μουσικές για σήμερα:
1. Το πρώτο από τα δύο σινγκλς που έβγαλε ο Μιχάλης Κουμπιός με τις Κουμπότρυπες ΑΕ, τον καιρό που σαν νέος κι αυτός ρόκαρε (μετά το γύρισε στο έντεχνο):
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (1983)

Σπάνιο δισκάκι από τη προσωπική μου συλλογή: Εδώ!

2. Το 1987, ο Νικόλας Άσιμος έβγαλε την 8η άπό τις κασέτες που πουλούσε ο ίδιος στα Προπύλαια και στα Εξάρχεια. Άγνωστος φίλος την πέρασε σε mp3 (μπράβο στο παλικάρι) και ιδού το σπουδαίο αυτό υλικό που έχει τίτλο:
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΣΕΤΑ νο 000008

Τα κομμάτια είναι πασίγνωστα και πολύ αγαπημένα (Μπαγάσας, Μπαταρία, Εγώ με τις ιδέες μου, Πας φιρί-φιρί κ.α) όμως εδώ είναι στην πρώτη τους εκδοχή. Μαζί του η Σωτηρία Λεονάρδου. Τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν με "φινίρισμένο ήχο" στον δίσκο "Το φανάρι του Διογένη" που βγήκε μετά τον θάνατο του το 89.
Ιδού το αρχείο!

Φινάλε με μουσικές επιλογές για το Μάη, στο ραδιοφωνάκι μας:
1. τώρα Μάης (παραδοσιακό της Θράκης)
2. Μάης (παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο)
3. Πρώτη Μαίου (Λοίζος, Ρασούλης) εδώ με τον Αλκίνοο
4. Η Ελένη του Μάη (Μ. Γλέζος, Κ. Κινδύνης, Γ. Πουλόπουλος)






Καλή ακρόαση!

9 σχόλια:

an205 είπε...

έπεσα πάνω στο ιστολόγιο σου (μου επιτρέπεις τον ενικό;;;) κατά λάθος (όσο "λάθος" μπορεί να είναι μια τέτοια ευχάριστη σύμπτωση) και αφού εκφράσω τον θαυμασμό μου για την δουλειά σου (έχω κλείσει 2 ώρες σε τούτο το ιστολόγιο) και με αφορμή την κασέτα του Άσιμου (ν.8) εαν θέλεις έχω και τις υπόλοιπες του κασέτες ψηφιοποιημένες καθώς και αρκετά άλλα τραγούδια από την ελληνική εναλλακτική σκηνή είτε σε mp3 είτε σε cd ακόμα (και καμιά 600αρια βινίλια που θέλουν ψηφιοποίηση).
Για άλλη μια φορά ΜΠΡΑΒΟ!

ΘΚ είπε...

Γειά σου καινούργιε φίλε !
Έκανα μια βόλτα στο ιστολόγιο σου και βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την "εκπομπή" που στήνεις. Αν θέλεις γράψε μου μερικές πληροφορίες για το πώς ανεβάζεις το υλικό στον player αυτόν και αν κατεβαίνουν οι εκπομπές σου ως podcasts. Eννοείται ότι μπήκες στα αγαπημένα blogs ήδη!
Σχετικά με το υλικό:
Κασέτες του Άσιμου που έχω βρει είναι:
Γιατί φοράς κλουβί;
Είμαι παλιάνθρωπος
Η ζαβολιά
Κλάστε ελευθέρως
Με το βαρέλι που για να βγει το σπάει
Ο σάλιαγκας
Πάλι στη ξεφτίλα
Σιγά σιγά θα τα ανεβάσω..
Αν έχεις ο,τιδήποτε άλλο και είναι εκτός κυκλοφορίας, από όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού (πλην τετράποδων), πολύ ευχαρίστως να το ανεβάσω!
Προκαταβολικά υπόχρεος!

an205 είπε...

στο podcast ανοίγεις ένα λογαριασμό όπως και στα blogs ή στο my space και "ανεβάζεις" ότι θες σε μορφή mp3 (http://www.podomatic.com/).
Τις εκπομπές μπορείς να τις κατεβάσεις(http://an205.podomatic.com/ και download)
Μακριά από δίποδα με τετράποδη μουσική...
Έχω Σταμάτη Μεσημέρη live που δεν ξέρω αν κυκλοφόρησε ποτέ, του Νικόλα εχώ τα ίδια σε mp3, τώρα δεν ξέρω είναι τόσα πολλά αυτά που έχω ψηφιοποιήσει και άλλα τόσα που περιμένουν ακόμα (χωρίς περιδέραιο, το ψυγείο ψυγείο, lost bodies κ.α.)
θα επικοινωνούμε, αφού βρεθήκαμε δεν χανόμαστε...
VENSEREMOS!!!

ΘΚ είπε...

καλημέρα και ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Θα χαρώ να έχω νέα σου και ..σπάνια αρχεία σου!!

Ανώνυμος είπε...

Θανάση, γεια και χαρά.

Θέλω -για άλλη μια φορά- να σε συγχαρώ και να σε ευχαριστήσω για τους θησαυρούς που ανεβάζεις.

Με αφορμή τις Κουμπότρυπες τώρα. Απλά να επισημάνω, ότι Μιχάλης Κουμπιός που μετά την τότε διάλυση των Κουμπότρυπες Α.Ε. (των οποίων υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος) συνέχισε την ενασχόληση του με την μουσική σε αρκετά διαφορετικούς δρόμους (παραδοσιακή μουσική, έντεχνα στοιχεία, μουσικές του κόσμου, ιδιαίτερα των Βαλκανίων). Μετά από αρκετούς προσωπικούς δίσκους, το 1998 ξανασχηματίζει το σχήμα παίζοντας πλέον ένα κράμα από όλους τους παραπάνω ήχους.

Το 1999 ηχογραφούν ένα δίσκο (ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΘΕΣΗ) σε συνεργασία με τον Γιουγκοσλάβο τραγουδοποιό Vojislav Ivanovic που κυκλοφόρησε από την Wipe Out Records.

Το είχα ανεβάσει και στο φόρουμ που γνωριστήκαμε, και το ξαναθέτω στη διάθεση σου

http://www.gigasize.com/get.php/263430/KoubotrupesAEEixameprothesi.rar

LKS από το thegreekz

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση: Στο παραπάνω λινκ θα πρέπει να προσθέσεις το .rar στο τέλος.

Ελπίζω τώρα να εμφανιστεί ολήκληρο, αν και μαλλον ειναι θεμα μάκους (να τελικα που το μέγεθος μετράει, και όχι πάντα θετικά!).

http://www.gigasize.com/get.php/263430/KoubotrupesAEEixameprothesi.rar

Ανώνυμος είπε...

Σε σχέση με τις κασέτες του΄Άσιμου, τις οποίες επίσης εχω ψηφοποιημένες (3 από αυτές είναι από τις αυθεντικές κασέτες, ενώ οι υπόλοιπες από αντεγραμμένες) να ενημερώσω, ότι κάποια από τα τραγούδια που περιέχονται σε αυτές έχουν κυκλοφορήσει και σε CD από τη Minos-ΕΜΙ το 2002. Δεν θυμαμαι τον τίτλο, αλλα μετά από μια σύντομη αναζήτηση, μάλλον προκειται για το διπλό CD
"Βιομηχανία του πεζοδρομίου".

Αν δεν απατώμαι, τα πνευματικά δικαιώματα τα είχε η γυναίκα του, και το πιθανότερο είναι πως αυτή τα παραχώρησε-πούλησε στην Minos (φυσικά αυτό με κάθε επιφύλαξη).

Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω να χαιρόταν ο Νικόλας με την κατάληξη αυτή των τραγουδιών του...

LKS

ΘΚ είπε...

που ήσουν ρε φιλαράκο και χαθηκες; Τελικά το LKS δεν είναι Λουκάς που πίστευα, αλλά Λιάκος, Ηλίας δηλαδή;
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, το "Ειχαμε πρόθεση" το έχω βρει, σκέφτηκα να το ανεβάσω και εδώ αλλά είδα ότι το δισκάκι είναι ακόμα προς πώληση, οπότε σκέφτηκα ότι θα παραβίαζα τους κανόνες που μόνος μου έθεσα, για την Κιβωτό, δηλαδή: δίσκοι δυσεύρετοι ή αποσυρμένοι.
Μην χάνεσαι!

theos1960 είπε...

Είχα πολλά χρόνια να ακούσω αυθεντική κασέτα του Νικόλα!
Σε ευχαριστώ και καλή συνέχεια!