25 Απριλίου 2007

ΑΜΑΡΤΙΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ...


άρχοντας!

Ο τίτλος του σημερινού σχολίου με αφορά ως ακροατή.
Έχω πέσει επανειλημμένα στη λούμπα της εύκολης απόρριψης και ταμπελοποίησης μουσικών. Ίσως γιατί από ένα σημείο και μετά, ξέρεις τι να περιμένεις από τον καλλιτέχνη και δεν ελπίζεις πια σε εκπλήξεις. Κάπως έτσι την πάτησα και σαν ραδιοφωνικός παραγωγός και δεν έδωσα την πρέπουσα προσοχή σε κάποιους δίσκους, που ανακάλυψα πολλά χρόνια μετά. Όταν συνειδητοποίησα τη "λούμπα" αποφάσισα να αφήσω την επίδραση, τη γοητεία που ασκεί στις αισθήσεις μου ένα τραγούδι, να με οδηγεί, από όπου και όποιον κι αν προέρχεται.
Έτσι αγάπησα και τραγούδια της "άλλης" όχθης, λίγα μεν αλλά καλά.
Επίσης έτσι κατάλαβα πως η διεκπεραίωση, η ευκολία και η σύμβαση εδράζει και στην λεγόμενη έντεχνη πλευρά.
Γιατί τα γράφω τώρα όλα αυτά;
  • Έκπληξη Νο1: Γιατί ρε παιδιά γουστάρω το καινούργιο του Μαργαρίτη: "Το καλύτερο μπεγλέρι"! Γιατί έχει 12 "στρογγυλά" λαϊκά τραγούδια (δεν πετάς ούτε ένα), χωρίς καινοτομίες και περίεργες ενορχηστρώσεις, με κλασική θεματολογία "δρόμου", αλλά και επιδράσεις από μάστορες του ήχου άλλων δεκαετιών. Και γιατί ο Γιώργαρος είναι από τους τελευταίους των αυθεντικών λαϊκών. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συνθέτες: Κυριάκο Παπαδόπουλο, Πέτρο Βαγιόπουλο, Θανάση Βασίλα, Τάκη Σούκα και στους στιχουργούς του δίσκου: Ηλία Φιλίππου, Γιάννη ΛΟΓΟθέτη, Κώστα Μπαλαχούτη, Βασίλη Γιαννόπουλο.
  • Έκπληξη Νο2: Δεν περίμενα ότι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα έλεγε πάλι μπαλάντα ερωτική σαν εκείνες τις παλιές που λατρέψαμε, ούτε πως η Σοφία Βόσσου θα ξανασυναντούσε τη Μούσα που την άγγιξε στο "Φιλαράκι". Κι όμως: το "Να κοιμηθούμε αγκαλιά" μου ξυπνά μνήμες άλλων εποχών τότε που καίγαμε τα χέρια μας με τους αναμμένους αναπτήρες στις εξέδρες. Δυστυχώς το υπόλοιπο δισκάκι είναι συμβατικό και προβλέψιμο...
  • Έκπληξη Νο3: Τα καινούργια τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη (Οδύσσεια) τον βρίσκουν σε εξαιρετική φόρμα. Αγάπησα το ζεϊμπέκικο που λέει ο ίδιος (Στον κάτω κόσμο) που θα γούσταρα πολύ να το άκουγα από τον Σωκράτη με μια κιθάρα μόνο. Η Μαρία Φαραντούρη παραμένει κορυφαία ερμηνεύτρια, πλην όμως, κατά τη γνώμη μου, με τον χαρακτηριστικό όγκο της φωνής της, "παλιώνει" κάπως το τελικό άκουσμα, που είναι φρέσκο, με πολύ καλές ενορχηστρώσεις.
Αλλάζω θέμα και εκφράζω τον θαυμασμό μου στο γκολ-χορογραφία του Messi. Τελικά η τέχνη είναι παντού και εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Ο γερο-Ντιέγκο θα χαμογελά στο νοσοκομείο και θα θυμάται τα μεγαλεία του.. Δείτε το και απολαύστε περιγραφή!


Σημερινό αρχειακό υλικό, είναι μια σπανιότατη συλλογή με ελληνικά συγκροτήματα που βγήκε το 1973 (επί χούντας) το :
ΠΟΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ


Δεν έχω στοιχεία για το αν έγινε κάποιο φεστιβάλ, διαγωνισμός ή κάτι τέτοιο εκείνη την περίοδο (αν κάποιος φίλος γνωρίζει το θέμα ας με ενημερώσει). Τον δίσκο τον ξέχασε στο σπίτι μου μετά από πάρτι, μια φίλη, και δεν τον αναζήτησε ποτέ, γιατί δυστυχώς λίγο καιρό μετά έφυγε από τη ζωή. Περιλαμβάνει βραχύβια συγκροτήματα που κινούνται σε ποπ-ροκ ύφος, χωρίς ομολογουμένως, να δίνουν ιδιαίτερα αξιόλογο αποτέλεσμα. Έχει δηλαδή καθαρά ιστορικό ενδιαφέρον.
Τα συγκροτήματα που συμμετέχουν είναι: Νιρβάνα (!!), Πεταλούδα, Sweetness, Liga, Σκορπιός, Πρωτόγονοι, Boomerang, Live, Ηλεκτρικός Αργοναύτης, Κορυφαίοι (!), Θαρσείν Χρει, Κάστορες και Βύρωνες.
Προσέξτε τον Ηλεκτρικό Αργοναύτη για δύο λόγους:
α) είναι πιθανόν, η πρώτη εμφάνιση ως μέλος γκρουπ του Μιχάλη Ρακιντζή (!) που έφτιαξε αργότερα και τους αξιοπρεπείς Scraptown (θα ανεβάσω σύντομα τους δίσκους τους), και
β) γιατί ενώ πρόκειται για αραβική μελωδία που έγινε και σουξέ το 79 στα ελληνικά (Τα άσπρα τα χεράκια σου - τα γιασεμάκια σου by Γιάννης Κατέβας!!), εδώ παρουσιάζεται ως σύνθεση (!!!) του Mιχαλάκη...
Κακό παιδί!!
Αρχείο

Κλείνω με δύο τραγούδια - διασκευές, για το ραδιοφωνάκι της Κιβωτού:
1. Αύγουστος (Ν. Παπάζογλου) από τους Iasis και
2. Gioco d' ombre (Ερωτικό /Ξυδάκης/Ν. Λαπαθιώτης) με τη φωνή της Klaudia Delmer



Kαλή ακρόαση!
Y.Γ. Τα τραγούδια στους δίσκους του Ζέρβα και των Αλερετούρ μπήκαν σε σειρά, όπως ζήτησε φίλος της Κιβωτού

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1973 ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ.
(ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΕ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ).
Ο ΔΙΣΚΟΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΤΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΩΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1974 ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΡΩΣΕ ΟΛΑ ΤΟ "ΠΟΛΙΤΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ" ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΩΣ ΤΟΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ. ΠΑΝΤΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ Ο ΔΕΙΛΟΣ.

ΘΚ είπε...

ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες (σε κάτι ανάλογο πήγαινε το μυαλό μου γιατί δεν είχα διαβάσει κάπου κάτι σχετικό και προφανώς ο δίσκος δεν έγραψε.. ιστορία στην υπόθεση ελληνική ποπ/ροκ). Τότε δεν κάνανε και τις Ολυμπιάδες τραγουδιού στο Καλλιμάρμαρο;

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσω κι εγώ τις πληροφορίες που αποκόμισα από το Blue-Whitegt, όπου ειχε ανέβει παλιότερα ο δίσκος από την Κ.Α.Team.

Παραθέτω αυτούσια την περιγραφή όπως συνόδευε το upload, και συμπληρώθηκε από τα σχόλια που ακολούθησαν.

Από εδώ και κάτω τα πάντα είναι pure copy-paste και ο πρώτος ενικός δεν αναφέρεαται στην αφεντιά μου, αλλα στον εκεί uploader.
================================

Το ‘73 η δισκογραφική COLUMBIA διοργάνωσε ένα διαγωνισμό νέων συγκροτημάτων σε συνεργασία με το περιοδικό ΦΑΝΤΑΖΙΟ.
Βραβείο για τα 13 που θα προκρίνονταν στην τελική φάση θα ήταν συμμετοχή σ’ ένα LP που θα εξέδιδε η COLUMBIA και εμφάνιση στην τηλεόραση. Το LP πήρε τον τίτλο «Pop Festival ’73» και συμμετείχαν ονόματα που ανέδειξαν σημαντικούς καλλιτέχνες στο ελληνικό μουσικό στερέωμα. Στους ΣΚΟΡΠΙΟΣ έκανε την πρώτη παρουσία του ο γνωστός keyboard-ίστας Γιάννης Γιοκαρίνης. Το τραγούδι τους ήταν απ’ τα καλύτερα του δίσκου. Στους LIVE έπαιζε ο Κώστας Μπίγαλης που είχε γράψει μουσική και στίχους στο συγκεκριμένο κομμάτι. Οι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ απετέλεσαν τη μουσική αφετηρία του Μιχάλη Ρακιντζή.
Απ’ τα καλύτερα τραγούδια του LP ήταν σίγουρα και το «Τι μπορείς να κάνεις στη ζωή σου» των ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά και σε single.

πηγή: http://www.otoe.gr/SPET/dhmiourgies/dhmioyrgies_doc/dhm_t_3_rock2_2001.htm

Το γεγονός ότι ο εμφανιζόμενος ως Κωνσ/νος Μπιγάκης, (στο «Θα ’θελα να Φωνάξω»), είναι ο γνωστός μας Κώστας Μπίγαλης, μου το επισήμανε κι ο Lampiris, που ευθύνεται για το Upload.
Μου είπε επίσης, ότι το τραγούδι του Μιχάλη και της Λένας Ρακιντζή "Αόρατη θεά", αρκετά χρόνια μετά, με άλλους στίχους, έγινε επιτυχία από τον Γιάννη Κατέβα με τίτλο "Ασπρα τα χεράκια σου τα γιασεμάκια σου".


E D I T: Μετά το σχολιασμό του φίλου hobsbaum, (τον οποίο ευχαριστώ για άλλη μια φορά), σας παραθέτω αυτούσια, μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία για τα συμμετέχοντα σχήματα στον παρόν δίσκο.

Υπεύθυνος της όλης διοργάνωσης ήταν ο Κώστας Γιαννίκος, ο γνωστός μελλοντικός μουσικός εταιριάρχης και τηλεοπτικός επιχειρηματίας.

Στους Nirvana, συμμετείχε ο Βασίλης Σπυρόπουλος, ο μετέπειτα ηγέτης των Σπυριδούλα, παρέα με τον Δημήτρη Κατσαρό που πολύ αργότερα συμμετείχε στους …Ζιγκ Ζαγκ.

Στους Πεταλούδα, των οποίων το τραγούδι ήταν από τα πλέον αξιόλογα, προσέξτε την ιδιάζουσα φωνή του Χρήστου Κουλουμπή, ενός ικανότατου κιθαρίστα και τραγουδιστή, που είχε την τύχη πολλών άλλων ταλαντούχων δημιουργών. Αργότερα κυκλοφόρησε ένα σπάνιο 45άρι, ενώ συμμετείχε και στο «Σε άλλους κόσμους» του Ηρακλή.

Οι Sweetness, ήταν αμιγώς γυναικείο σχήμα, χίππικης τεχνοτροπίας με μπροστάρισσα την Ολυμπία Φιλίππου, συνεπικουρούμενη από τουλάχιστον μία από τις αδελφές της.

Στους Σκορπιός, συμμετείχε ακόμη ο Γιάννης Χατζησόγλου, αργότερα βασικό μέλος των 2002 GR.

Στους Θαρσείν Χρει, όχι όμως στον παρόντα δίσκο, συμμετείχε ο Δημήτρης Δημητράκας, με έντονη παρουσία στο χώρο (TVC, Schmeterling, Panx Romana κλπ, αλλά και στους αξιοδάκρυτους Ριφιφί). Το συγκρότημα παρέμεινε αδισκογράφητο, ώσπου αίφνης, πριν από καιρό, κυκλοφόρησε ένας εξαιρετικής αισθητικής δίσκος (με διπλό εξώφυλλο, πολύχρωμο βινύλιο, πόστερ κλπ) με τις αυθεντικές τους ηχογραφήσεις, της τότε εποχής.

Ομοειδής περίπτωση και οι Κάστορες. Αν και το τραγούδι τους ήταν υψηλής ηχοστάθμης, για τα τότε δεδομένα, παρέμειναν και αυτοί αδισκογράφητοι μέχρι πέρσι, όπου στη συλλογή Swirling Echoes, συμπεριελήφθη ένα 7'' με τέσσερα τραγούδια τους.

Τέλος οι Βύρωνες ευτύχησαν να διαθέτουν τον Δήμη Παπαχρήστου, επίλεκτο μέλος του Εξαδάκτυλου και των Ακρίτας, αλλά και τον Τζίμη Βατικιώτη, εμπνευστή των εξαιρετικών Sultans of swing (SOS) - που παρά την πανθομολογούμενη δεινότητά τους ατύχησαν δισκογραφικά - που πέρασε και από τους Αγάπανθος.

ΘΚ είπε...

Με έστειλες!
ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ομολογουμένως λεπτομερείς πληροφορίες. Μου θύμισες και τους τρομερούς και φοβερούς SOS (Sultans Of Swing) του Βατικιώτη, που έκαναν απίστευτα live αλλά δεν έβγαλαν ποτέ δίσκο. Ακόμα τους θυμάμαι στο γήπεδο του Ζωγράφου, να διασκευάζουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο, αλά Χέντριξ!

ANEMOS είπε...

Καλημέρα, ψάχνω το album αυτό POP Festival 73 πολλά χρόνια. Υπάρχει ένα τραγούδι από το συγκρότημα LIGA που έπαιζε κιθάρα ο θείος μου, ο οποίος έχει φύγει και εκείνος από την επάρατο νόσο. Μπορείς να μου στείλεις με MP3 το τραγούδι αυτό? Σε ευχαριστώ Μιχάλης (anemos)

Ανώνυμος είπε...

Τι μου θυμήσατε τώρα! Την εκπομπή με τα τελικά την είχα δει στην ασπρόμαυρη τηλεόραση των γειτόνων μας, γιατί εμείς ακόμα δεν είχαμε!

Ανώνυμος είπε...

Έψαχνα λίγο καιρό για να βρω το τραγούδι από το οποίο προέρχεται η Αόρατη Θεά/τα Γιασεμάκια, και όλο τον καιρό ήταν μπροστά στα μάτια μου, το είχα εντοπίσει παλαιότερα και σημειώσει, από το εξώφυλλο της χρυσής δισκοθήκης 1979. Το τραγούδι, με τίτλο Aux talons de ses souliers τραγούδησε το 1968 ο Enrico Macias και ως δημιουργοί φέρονται ο ίδιος και ο/η J. Demarny. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι προηγούμενο στο οποίο βασίζονται (/καπηλεύονται) αυτοί :p

Αυτά τα ολίγα, ελπίζω να βοήθησα κι εγώ στην προώθηση της "έρευνας" :Δ)

[Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να πω ότι μια αναζήτηση στο loadingvault.com μπορεί να κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις. Αν όχι, σβήστε το σχόλιο ελεύθερα.]

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τους ΒΥΡΩΝΕΣ θα ήθελα να πω ότι τόσο ο Βατικιώτης όσο και ο Παπαχρήστου, δεν είχαν απολύτως καμία σχέση. Για όποιον ενδιαφέρεται, ευχαρίστως να του δώσω την ακριβή σύνθεση της μπάντας.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τον ΑΝΕΜΟ: θείος του ήταν ο Λάκης Βλάχος (ιδρυτικό μέλος των LIGA) ή ο Χάρης Πουλιάσης (αντικαταστάτης του Βλάχου)??? Για την ιστορία να αναφέρω ότι από τους LIGA είχε περάσει και ο γ΄νωστός Νίκος Τουλιάτος, για μικρό χρονικό διάστημα.

Ανώνυμος είπε...

χρονια πολλα σε ολους!Μπραβο που ανεβασατε αυτο το v/a.Ειναι απο τα καλυτερα που υπαρχουν και θεωρω οτι εχει ιστορικη αξια.Θα ηθελα να ρωτησω τον ανωνυμο ποια ειναι η ακριβης συνθεση των βυρωνων και να σας πω οτι το single με τα 2 τραγουδια των καστορων υπαρχει εδω: http://lix.in/-3a4ad8

Ανώνυμος είπε...

Οι ΒΥΡΩΝΕΣ (Σταύρος Μπουρελάκος : φωνή, κιθάρα, Μιχάλη Λιαμή : τύμπανα και κάποιος Νίκος στο μπάσο) ήταν ένα ιδιαίτερα βραχύβιο σύνολο που φτιάχτηκε ειδικά για το POP FESTIVAL. Διατηρήθηκαν για 5 μόνο μήνες (αρχές με Μάη 1973). Υπήρξε και μια 2η μορφή τους που διατηρήθηκε για 20 μόνο μέρες τον Σεπτέμβρη του 1973, για έναν ακόμα διαγωνισμό. Τότε το σχήμα ήταν: Σταύρος Μπουρελάκος: φωνή, κιθάρα, Βασίλης : φωνή, Νίκος : μπάσο (που ήταν και στην πρώτη τους μορφή), Στέφανος Ζηλανάκης: πλήκτρα και Κώστας : τύμπανα . Τόσο ο Παπαχρήστου όσο και ο Βατικιώτης δεν ήταν ποτέ στους ΒΥΡΩΝΕΣ. Άλλωστ 3 κιθαρίστες και μάλιστα σολίστες δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν. Άλλωστε και ο Δήμης δεν ήξερε κανένα συγκρότημα ΒΥΡΩΝΕΣ όταν είχε ρωτηθεί.

Φιλικά
Νίκος

Ανώνυμος είπε...

και που τα βρηκες ολα αυτα;;Εγω εψαξα στο internet και δεν τα βρηκα.

Ανώνυμος είπε...

Να εισαι σιγουρος ότι ισχύουν. Τέτοιες λεπτομέρειες δεν βρίσκονται στο ιντερνετ.

Νικος

Ανώνυμος είπε...

Για να συμπληρώσω τον φίλο που βεβαιώνει τις πληροφορίες για τους ΒΥΡΩΝΕΣ και εγώ τις επιβεβαιώνω.
Το συγκρότημα με το 2ο σχήμα τους συμμετείχε και κέρδισε στον διαγωνισμό νέων συγκροτημάτων στην γιορτή του κρασιού στο Δαφνί τον Σεπτέμβρη του 1973 με παρουσιαστή τον Χρήστο Βενετσάνο.
Τα ονόματα συμπληρωμένα
Τάσος Βασιλάς:Φωνή
Σταύρος Μπουρελάκος:Φωνητικά/κιθάρα
Νίκος Μανουδάκης:Μπάσο
Στέφανος Ζηλανάκης:Πλήκτρα
Κώστας Φουντής:Τύμπανα

Vanilla King είπε...

Παιδια Γειά σας Προσπαθώ Να Βρω ΦωτοΓραφείες βίντεο Και Οτι Αλλο Αφορά Σον Jimmy Βατικιώτη Ευχαριστώ