6 Οκτωβρίου 2006

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Καλησπέρα άγνωστε αναγνώστη!
Μετά από μια εβδομάδα απραξίας, σήμερα πληκτρολογώ και πάλι με καλή διάθεση..
Είναι και Παρασκευή, άρα η μέρα ενδείκνυται για αποδράσεις του μυαλού, ειδικά μετά το μεσημέρι...
Ξεκινώντας αυτό το blog έδωσα το στίγμα μιας προσπάθειας παρέμβασης με τα λιγοστά μέσα που διαθέτω, ως μια πράξη πολιτιστικής αντίστασης κόντρα στην αδιαφορία των υποτιθέμενων σχετικών και ενδιαφερόμενων για τον μουσικό μας πολιτισμό, δηλαδή του Υπουργείου Πολιτισμού, των δισκογραφικών εταιρειών και των εταιρειών είσπραξης και διαχείρησης των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.
Το τραγούδι μας υφίσταται μια ομηρία: Η διάθεση πνευματικού έργου (μουσικής και στίχων)γίνεται υπό αγοραίους όρους και ουδείς, ακόμα και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες με τους φορείς τους, δεν έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους!
Δίσκοι αποσύρονται, καταργούνται, δεν διανέμονται, δεν ηχογραφούνται, στο όνομα της εμπορικής επιτυχίας και της είσπραξης.
Από την άλλη: δεν υπάρχει τόπος και τρόπος μελέτης του ελληνικού τραγουδιού συνολικά, πέραν κάποιων προσπαθειών πολιτιστικών συλλόγων και ιδρυμάτων μικρού βεληνεκούς ή εξειδικευμένου ενδιαφέροντος, να στήσουν μια αρχειακή βιβλιοθήκη.
Τα έχω ξαναγράψει αυτά και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η λύση είναι στα χέρια των πραγματικά ενδιαφερόμενων: των δημιουργών και των ακροατών.
Βάζω μιά πρόταση στο τραπέζι γιατί πιστεύω ότι με εθελοντική εργασία και με τη βοήθεια του διαδυκτίου, η βάση δεδομένων της ελληνικής μουσικής μπορεί να γίνει πραγματικότητα άμεσα, ιδού πως:

project: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ
α. Κάποιος κεντρικός διαχειριστής με μεγάλη δυνατότητα αποθήκευσης αναλαμβάνει να συλλέξει το υλικό, στήνει σχετική πύλη και ενημερώνει το κοινό για το project.
β. Με σχετική καμπάνια όσοι χρήστες του διαδυκτίου επιθυμούν ανεβάζουν υλικό στον διαχειριστή, βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου (ποιότητα, τύπος κωδικοποίησης, πληροφοριακό υλικό, tags, κλπ).
γ. Ο διαχειριστής κρατά ενημερωμένη τη βάση δεδομένων κρατώντας κατάλογο εισερχόμενων και index ανά καλλιτέχνη.
Παράλληλα τηρεί βάση δεδομένων ανά δίσκο (όπως πχ. η Free Music Database - θυμηθείτε ότι ΔΕΝ υπάρχουν mp3 tags στα ελληνικά στο διαδίκτυο).
Το υλικό στη φάση αυτή ΔΕΝ μοιράζεται από τον διαχειριστή αλλά φυλάσσεται.
δ. Ό εθελοντής uploader, με βάση τον κατάλογο που δημοσιεύει ο διαχειριστής, ανεβάζει ό,τι λείπει ή προτείνει με e-mail διορθώσεις (ενδεχομένως του δίνονται και κάποια κίνητρα).
ε. Όταν το υλικό συγκεντρωθεί ξεκινά η β φάση που προβλέπει διαχείρηση σύμφωνα με τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και "κάλυψη" του εγχειρήματος από κάποιον φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Απλό δεν είναι;;
Πιστεύω ότι όλοι εμείς θα είμαστε ευτυχείς να συνεισφέρουμε στη συλλογή του ελληνικού τραγουδιού και στην ψηφιοποίηση του, συμβάλλοντας με τον τρόπο μας στην παραγωγή ενός μεγάλου και ουσιαστικού πολιτιστικού έργου.

Για σήμερα προσφέρω κάτι ακόμα από τα ξεχασμένα:
ΑΡΝΑΚΙΑ: ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ (1993)











τα links είναι:

http://rapidshare.com/files/412331/arnakia.part1.rar.html
http://rapidshare.com/files/449933/arnakia.part2.rar.html

password: arc

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ!!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φίλε θανάση να'σαι καλλά!Τον έψαχνα αυτόν τον δίσκο και δεν τον έβρισκα σε ηλεκτρονική μορφή με τίποτα για το τραγούδι "ο κακος σου εαυτός".Εχεις υπόψη εαν συμμετέχει μήπως ο Αγγελάκας στο συγκεκριμένο;

ΘΚ είπε...

γειά σου φίλε μου!
από ό,τι γνωρίζω δεν τραγουδά ο Αγγελάκας στο τραγούδι. Είναι γεγονός όμως ότι το τραγούδι μοιάζει στο τρόπο και γενικά στη θεματολογία των Τρυπών.

Do©to®Dennis™ είπε...

Φίλε Θανάση.

Επεσα πάνω στο blog ψαχνοντας για το εξώφυλλο των ΕΥΟΙ ΕΥΑΝ και βρήκα πραγματικό θησαυρό.

Περιττό να πώ ότι βρηκα εδώ πολλα από τα δισκάκια που θα ήθελα να ψηφιοποιήσω και όπως καταλαβαίνεις, γλυτώνω αρκετό χρόνο και κόπο.

Σα δώρο, προσφέρω το Σε καλή μεριά των ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ που καταργήθηκε.

Link:
http://rapidshare.com/files/122402036/__917___926___913___916___913___922___932___933___923___927___931__-___931___949____954___945___955_.html

Αφήνω στη διακριτικη σου ευχέρεια το εάν θα το ανεβάσεις σε κάποιο άλλο σημειο.

Α, και παρεπιπτόντως μια αναζήτηση για μια φιλη:
Τα Λιοτρόπια (Γιαννουλατος Πυθαγόρας, 1974 με την ΠΕΤΡΗ ΣΑΛΠΕΑ). Εάν ειναι δυνατον να αναρτηθεί, θα ημασταν υπόχρεοι.

Νασαι καλα και καλο καλοκαίρι.

Διονύσης.-

ΘΚ είπε...

σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου. Το δισκάκι των Εξαδάκτυλος θα το ανεβάσω μετά χαράς για το άλλο δυστυχώς δεν βρήκα κάτι.
Να σαι καλά!